Russische olieproductie zou met 1,9 miljoen vaten per dag kunnen afnemen na nieuwe Europese sancties, meent IEA

Woensdag publiceerde het Internationale Energieagentschap (IEA) een rapport waarin het voorspelt dat de productie van Russische olie met 1,9 miljoen vaten per dag zou kunnen afnemen nadat het Europese olie-embargo in voege treedt

De Europese Unie (EU) heeft deze zomer besloten een embargo op Russische ruwe olie in te voeren. Vanaf december zal de invoer daarvan via zee aan banden worden gelegd, waarna in februari volgend jaar ook olieproducten zoals diesel niet meer zullen worden geïmporteerd. 

In het rapport dat het IEA publiceerde, zegt de organisatie dat het land, nadat de maatregelen van kracht worden, 1,9 miljoen vaten per dag minder zal produceren. Dat is een daling van bijna 20 procent tegenover de productie in februari van dit jaar.

Minder dan eerdere voorspellingen

Hoewel het nog altijd om een significante daling gaat, is de voorspelling een stuk minder onheilspellend dan een eerdere prognose uit april. Toen zei het IEA dat de productie vanaf mei al met maar liefst 3 miljoen vaten per dag zou kunnen afnemen. 

Dat gebeurde uiteindelijk niet, voornamelijk omdat landen als India en China meer olie zijn beginnen opkopen. Zij maakten gebruik van het feit dat Rusland zich genoodzaakt zag om vaten scherp af te prijzen, om te compenseren voor het verlies op de Europese markt. Ook in Europa kan de honger naar het zwarte goud voorlopig echter nog niet worden gestild, hoewel sommige bedrijven het goedje proberen te vermijden

Vraag zal stagneren

Ook zegt het IEA dat de groei in de vraag naar olie wereldwijd begint af te remmen. Dat komt deels door lockdowns in China en sputterende economieën in de rest van de wereld. De hoge inflatie in veel landen en de maatregelen van centrale banken om die te beteugelen, spelen daarbij een belangrijke rol.

Dat wordt echter deels gecompenseerd door een grootschalige overschakeling van gas naar olie. Dat komt door de torenhoge gasprijzen in onder meer Europa. Dit jaar zou de overschakeling van gas naar olie wereldwijd met tot wel 80 procent kunnen toenemen, althans volgens databureau Platts. 

Toch zal de wereldwijde vraag naar olie blijven toenemen, hoewel die groei minder groot is dan het IEA aanvankelijk had voorspeld. “Voorlopig blijven een verslechterend economisch klimaat en terugkerende COVID-lockdowns in China wegen op het marktsentiment. Niettemin wordt verwacht dat de wereldvraag naar olie in 2022 met 2 mb/d (miljoen vaten per dag, red.) en volgend jaar met 2,1 mb/d zal toenemen”, staat er te lezen.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.