Elizabeth II: de gigantische taak om al haar munten te vervangen

De koningin was overal te vinden. Zo ook op de Britse munten. Die zullen na de rouwperiode dan ook een opknapbeurt nodig hebben. Ook veel andere landen zullen hun geld moeten aanpassen aan de nieuwe situatie.

Het overlijden van Koningin Elizabeth II vorige week was niet zozeer een verrassing als wel een echte emotionele schok die tot ver buiten de Britse eilanden werd gevoeld. Men mag niet vergeten dat zij de feitelijke heerser was van 15 Gemenebeststaten, die officieel nog steeds als monarchieën worden beschouwd, van Canada tot Nieuw-Zeeland, hoewel de echte macht bij de eerste minister van elk land ligt. Al deze landen zullen moeten wennen aan het beeld van Charles III in plaats van dat van de koningin. En in het Verenigd Koninkrijk, zoals in veel andere landen, begint dit met de bankbiljetten.

29 miljard muntstukken

De Bank of England en de Royal Mint, de twee instanties die verantwoordelijk zijn voor het in omloop brengen van de munteenheid van het land, staan voor de fenomenale taak om uiteindelijk alle biljetten en munten van het land om te wisselen. De centrale bank van het land schat dat er momenteel 4,7 miljoen bankbiljetten (met een afbeelding van de koningin) in omloop zijn met een totale waarde van 82 miljard pond, naast 29 miljard munten met een verschillende waarde.

De nieuwe munt zal waarschijnlijk geleidelijk worden ingevoerd en zal nog enige tijd naast de oude biljetten en munten als wettig betaalmiddel blijven bestaan, zo meldt CNN. De Royal Mint zegt op haar website dat munten met de beeltenis van de koningin “nog steeds wettig een betaalmiddel zijn en in omloop blijven” en dat de productie gewoon doorgaat tijdens “deze periode van eerbiedige rouw”. Hetzelfde gold voor de Bank of England, die zei dat de “iconische portretten van de koningin symbool stonden voor haar belangrijkste daden.”

“Bestaande bankbiljetten met de beeltenis van Hare Majesteit de Koningin zullen een wettig betaalmiddel blijven.” De centrale bank zei ook dat zij haar plannen voor de vervanging van de bestaande biljetten zou presenteren zodra de rouwperiode voorbij is.

Niet alleen contant geld, maar ook alle Britse overheidsinstellingen zullen hun vormgeving moeten aanpassen, van postzegels tot brievenbussen met het Koninklijk Zegel en paspoorten. Een reusachtige taak, die al heel lang niet meer is uitgevoerd. Wat de valuta betreft, staat Elizabeth II sinds 1960 op de Britse bankbiljetten en sinds 1953 op de munten, waarop in de loop der jaren vijf verschillende portretten van de vorstin zijn afgebeeld. De meest recente was in 2015.

En in andere landen?

Niet allen de Britse financiële instellingen staan voor die uitdaging. Andere landen over de hele wereld hebben bankbiljetten gekregen, sommige nieuw, met het portret van de overleden koningin. Dit is bijvoorbeeld het geval in Canada: “Het huidige polymeerbiljet van 20 dollar zal nog jaren in omloop zijn. Er is geen wettelijke verplichting om het ontwerp te veranderen binnen een voorgeschreven periode wanneer de monarch verandert”, zei Amélie Ferron-Craig, een woordvoerster van de Bank of Canada, geïnterviewd door CNN Business. Er zij op gewezen dat het biljet, dat vernieuwend is wat het gebruikte materiaal betreft en als zeer duurzaam wordt beschouwd, pas in 2012 werd uitgegeven.

Hetzelfde geldt voor Australië, waar de koningin is afgebeeld op het biljet van 5 dollar. De Reserve Bank of Australia zei vrijdag dat er geen “onmiddellijke verandering” zou komen.

(ns/lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.