Antwerpse chemiesector onder druk: “Ovens moeten dag en nacht draaien. Je kan die niet zomaar stilleggen”

De haven van Antwerpen, de tweede grootste petrochemische cluster ter wereld, is een van de vele sectoren die onder druk komt te staan als gevolg van de stijgende energieprijzen.

Bij Essenscia, de Belgische federatie voor chemische industrie, is de druk groot. “De energiesector in ons land exporteert vooral. Je moet op de wereldmarkt de concurrentie aangaan met regio’s die veel goedkoper kunnen produceren”, zegt woordvoerder Gert Verreth aan Het Laatste Nieuws. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten – die met Houston het grootste petrochemische cluster ter wereld herbergen – is aardgas tienmaal minder duur.

Daarnaast komen er ook nog kosten bij voor het verhandelen van emissie. Dat in combinatie met hoge inflatie verbonden aan een automatische loonindexering, maakt het moeilijk voor de sector. “Een van de directe gevaren van fabrieken – die al dan niet gedeeltelijk – worden stilgelegd, is dat dit problemen in de hele bevoorradingsketen veroorzaakt. Kijk bijvoorbeeld naar het CO2-tekort voor brouwerijen. We vrezen dat onze sector structurele schade gaat lijden, met gevolgen voor de investeringen.”, zegt Verreth.

Glasvezelfabriek Lanxess voelt de spanningen langs alle kanten opbouwen: “Een glasvezelfabriek is zeer gasintensief. De ovens moeten dag en nacht op 1.400 graden draaien. Je kan die niet zomaar stilleggen. Je spreekt over continuprocessen, wat ook voor onze plastics geldt. Het zijn geen knoppen die je aan- en uit kan zetten”, zegt woordvoerder Philippe Van Wassenhove.

Ammoniakproductie

BASF Antwerpen, de grootste chemiefabriek in de haven, heeft al enkele ingrepen genomen. Woordvoerster Fanny Heyndrinckx tegen Het Laatste Nieuws: “Gas is voor ons een grondstof. Negentig procent van wat we jaarlijks verbruiken gaat naar de productie van ammoniak. De overige tien procent van ons gasverbruik zijn we overgeschakeld op propaan”, klinkt het. “Op langere termijn plannen we de gasboilers te vervangen door e-boilers.” Van economische werkloosheid bij BASF is op dit moment geen sprake.

Toch zorgen de hoge energieprijzen en onvoorspelbare tijden voor paniek en onzekerheid onder collega’s. Volgens Gert Verreth van Essenscia moet Europa de gasprijs snel onder controle krijgen. “De paniek moet uit de markt”, klinkt het. “De Antwerpse chemie is een grote cluster. Toonaangevende bedrijven hebben hier hun belangrijkste fabrieken gebouwd. Die maken onmisbare basisproducten. Dat leg je niet zomaar stil. We hebben slechts maar een kleine buffer.”

(ddw)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.