Het inflatiemonster lijkt zijn greep te verliezen op enkele Europese landen

Het Europese statistiekbureau Eurostat heeft gisteren een nieuw inflatierapport gepubliceerd. Daaruit blijkt da inflatie nog aan kracht wint in de eurozone. Toch zijn er enkele lidstaten van de monetaire unie waar de geldontwaarding op het eerste gezicht een piek heeft bereikt.

De inflatie in de eurozone kwam in augustus uit op 9,1 procent, tegenover 8,9 procent in juli. Toch is de situatie niet voor iedere lidstaat van de monetaire unie hetzelfde. In sommige landen heeft de inflatie aan kracht verloren.

Eurostat heeft een eigen berekeningswijze om de inflatie in de lidstaten van de eurozone te calculeren. Het statistiekbureau werkt met zogenaamde geharmoniseerde inflatiecijfers, waardoor het eenvoudiger is om de situatie in de lidstaten te vergelijken. Het Europese inflatiecijfer kan dan ook afwijken van de nationale gegevens. We nemen ons land als voorbeeld. Volgens het Belgische statistiekbureau Statbel is het leven in ons land vorige maand 9,94 procent duurder geworden. Eurostat spreekt van een geldontwaarding van 10,5 procent.

Laagste inflatiecijfer

Het laagste inflatiecijfer (in de eurozone) vinden we in Frankrijk. Daar is de levensduurte in augustus gestegen met 6,5 procent. Dat is 30 basispunten minder dan in juli. Hoe komt dat? Dat heeft veel te maken met de beperktere en afvlakkende prijsstijgingen voor energie in Frankrijk. De inflatie voor energie bedraagt er deze maand 22 procent tegenover een jaar eerder, wat beduidend lager is dan de ruim 28 procent in juli.

Als we de inflatiecijfers op jaarbasis vergelijken, zien we de grootste afzwakking in Cyprus. De inflatie aldaar is gedaald van 10,6 procent in juli naar 9,6 procent in augustus. Ook in Ierland lijkt de inflatie (8,9 procent) een piek te hebben bereikt. Dat cijfer lag in augustus 70 basispunten lager dan in juli.

Deze lidstaten van de eurozone zien de inflatie ook afzwakken:

  • Griekenland: 11,1 procent in augustus, tegenover 11,3 procent in juli
  • Spanje: 10,3 procent in augustus, tegenover 10,7 procent in juli
  • Letland: 20,8 procent in augustus, tegenover 21,3 procent in juli
  • Luxemburg: 8,6 procent in augustus, tegenover 9,3 procent in juli
  • Oostenrijk: 9,2 procent in augustus, tegenover 9,4 procent in juli
  • Portugal: zowel in augustus als juli bedroeg de inflatie 9,4 procent
  • Slovenië: 11,5 procent in augustus, tegenover 11,7 procent in juli
  • Finland: 7,6 procent in augustus, tegenover 8,2 procent in juli

In andere landen schiet de inflatie fors omhoog

De overige lidstaten zien dus de inflatie verder toenemen. In sommige landen ligt het inflatiecijfer zelfs enkele procentpunten hoger dan in juli. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Estland. Daar is de inflatie gestegen van 23,2 procent in juli naar 25,2 procent in augustus, wat dus een stijging met 2 procentpunten is. Dat land heeft meteen ook het hoogste inflatiecijfer van de eurozone. Litouwen (21,1 procent) en Letland (20,8 procent) vervolledigen de top 3.

België bevindt zich met een inflatie van 10,5 procent in de middenmoot. Als we de vergelijking met de buurlanden maken, hebben we wel het op een na hoogste inflatiecijfer. Enkel in Nederland stijgen de prijzen nog sneller. Bij onze noorderburen bedroeg de geldontwaarding afgelopen maand 13,6 procent.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.