Zwaardere droogtes, stormen en stortregens in enkele van de grootste economieën van de wereld zouden tegen het midden van deze eeuw 5.600 miljard dollar aan verliezen voor de wereldeconomie kunnen veroorzaken. Dat zegt een studie van het adviesbureau GHD Group, waarbij de risico’s van problemen van zeven landen met uiteenlopende economische en klimatologische omstandigheden werden geanalyseerd.
Dit jaar was zware regenval de oorzaak van overstromingen die steden in China en Zuid-Korea onder water hebben gezet en de voorziening van water en elektriciteit in India hebben verstoord, terwijl droogte de oogsten van boeren in heel Europa in gevaar heeft gebracht. Dergelijke rampen kosten economieën honderden miljarden dollars.
Oplopende kosten
De extreme droogtes, overstromingen en stormen van vorig jaar hebben wereldwijd een verlies van meer dan 224 miljard dollar veroorzaakt. “Maar aangezien klimaatverandering de volgende decennia tot intensere regenval, overstromingen en droogte zal leiden, zullen deze kosten verder stijgen”, waarschuwt het rapport.
“Water kan, zowel bij een overschot als een tekort, de meest vernietigende kracht zijn die een gemeenschap kan ervaren”, waarschuwen de onderzoekers van de GHD Group, die een analyse maakten van mogelijke ontwikkelingen in de Verenigde Staten, China, Canada, het Verenigd Koninkrijk, de Filipijnen, de Verenigde Arabische Emiraten en Australië.
In de Verenigde Staten, de grootste economie van de wereld, zouden de verliezen tegen het midden van deze eeuw oplopen tot 3.700 miljard dollar. Tijdens die periode zou het Amerikaanse bruto binnenlands product elk jaar met ongeveer 0,5 procent krimpen. China zou gedurende datzelfde tijdsbestek worden geconfronteerd met cumulatieve verliezen van ongeveer 1.100 miljard dollar.
Productie en distributie
Tussen de vijf bedrijfssectoren die op de wereldeconomie de grootste impact hebben, zouden productie en distributie het zwaarst worden getroffen. De rampen zouden in die sector een kost van 4.200 miljard dollar veroorzaken, aangezien waterschaarste de productie kan verstoren en stormen en overstromingen infrastructuur en voorraden vernietigen.
De agrarische sector, kwetsbaar voor zowel droogte als extreme regenval, zou tegen het midden van deze eeuw 332 miljard dollar aan verliezen kunnen lijden. Ook de retail, het bankwezen en de energiesector zouden volgens de onderzoekers met grote uitdagingen worden geconfronteerd.
Op het World Economic Forum van dit jaar in het Zwitserse Davos heeft een wereldwijde groep van experts een nieuwe commissie gelanceerd om de economische impact van water te onderzoeken. Die commissie heeft tot doel om de beleidsmakers over waterbeheer te adviseren.
“We moeten een andere manier vinden om het water en het klimaat te beheren”, merkte Tharman Shanmugaratnam, een van de voorzitters van de commissie, daarbij op. “Deze inspanningen zullen grote kosten veroorzaken, maar die uitgaven vallen in het niet in vergelijking met de verliezen door extreme weersomstandigheden.”
(jvdh)