Premier Alexander De Croo waarschuwde tijdens een bezoek aan havenbedrijf ICO Terminals dat de komende “vijf tot tien” winters moeilijk kunnen worden.
De Croo voorspelt dat de economische situatie in België en Europa de komende maanden en zelfs jaren penibel zou kunnen worden. “In gans Europa is het een zeer moeilijke evolutie”, zei de premier. “De komende winters zullen moeilijk worden. Daar moet je vanuit gaan.”
Op maandag overschreed de Belgische prijs van elektriciteit voor het eerst de drempel van 600 euro per megawattuur (MWh). Sinds de invasie van Oekraïne begon, zijn de prijzen de lucht ingeschoten. Een jaar geleden schommelde de prijs per MWh nog rond de 80 euro. “In een aantal sectoren is het echt moeilijk om met die hoge energieprijzen om te gaan”, aldus De Croo.
De Nederlandse referentieprijs voor aardgas schoot maandag weer ruim 14 procent hoger.
Toch uitte de premier ook optimistische taal: “Als land kunnen we dit aan. We moeten elkaar steunen in moeilijke tijden. Met het nodige zelfvertrouwen en de nodige daadkracht kunnen we dat”, klonk het.
Risico op recessie
De waarschuwing van De Croo komt enkele weken nadat de Nationale Bank de kwartaalcijfers van de Belgische economie publiceerde. Die waren tegen alle verwachtingen in gestegen: de economische activiteit nam toe met 0,2 procent. Analisten hadden een stagnatie van 0 procent verwacht. Ook tijdens het eerste kwartaal kon de Belgische economie een bescheiden groei van 0,5 procent optekenen.
Daardoor bevindt ons land zich nog niet in een recessie. Maar de prognose is niet rooskleurig, niet enkel in België, maar in heel Europa. Maandagochtend waarschuwde de Duitse centrale bank nog dat een recessie steeds waarschijnlijker is in het land. Ook de Franse economie vermeed maar nipt in een recessie te belanden, nadat het toch nog enige groei kon optekenen.
Steeds meer economen denken dat heel de eurozone binnenkort in een recessie zal belanden. Sommigen waarschuwen zelfs voor een mogelijke stagflatieperiode, waarin de economische groei stagneert, terwijl de prijzen wel blijven stijgen. “Hope for the best, prepare for the worst”, zei De Croo maandag. “Als het dan uiteindelijk beter meevalt, is het toch goed dat we voorbereid waren.”
(evb)