Volgens gegevens van analysebureau CryptoQuant zijn de Bitcoinreserves van miners dramatisch gestegen in juli. Zij zouden nu zo’n 1,856 miljoen Bitcoins bezitten, bijna een tiende van de wereldwijde voorraad.
Dat komt voornamelijk door de koers van ‘s werelds grootste cryptomunt, die in de voorbije maand terug omhoog leek te kruipen, volgens CryptoQuant. “De reserves van Bitcoinminers hebben zich volledig hersteld na de uitstroom/verkoop die plaatsvond na de capitulatie in juni”, zegt Jan Wuestenfeld, analist bij CryptoQuant, in een update.
Daarbij refereert die naar de problemen die miners de voorbije maanden ondervonden, nadat Bitcoin in juni naar zijn laagste koers sinds eind 2020 daalde, toen het een bodem van slechts 17.600 dollar bereikte. Sindsdien is de koers met meer dan 30 procent gestegen, naar meer dan 23.000 dollar op het moment van schrijven.
Netwerk kon niet kampen met lage prijs
Door de problemen daalden zowel de hashrate, de hoeveelheid rekenkracht die in de blockchain gepompt wordt om transacties te valideren, als de moeilijkheidsgraad van de wiskundige puzzels die daarbij moeten worden opgelost.
Sommige Bitcoinminers moesten vorige maand om die reden een deel van hun voorraad verkopen, om het hoofd te kunnen bieden aan de berenmarkt. Dat is de capitulatie waar Wuestenfeld het over heeft.
Een hoge hashrate is een belangrijke maatstaf voor de gezondheid van het Bitcoinnetwerk. Volgens Wuestenfeld is die nog altijd niet volledig gerecupereerd, ondanks het feit dat die in juni een all-time high zag. De moeilijkheidsgraad daarentegen zal voor het eerst in maanden terug omhooggaan.
Capitulatie zou gedaan kunnen zijn
Ook andere data tonen aan dat de capitulatiefase binnenkort gedaan zou kunnen zijn. Volgens de analyse van CryptoQuant dumpten miners tijdens beerse markttijden dagelijks gemiddeld 927 Bitcoin bij beurzen.
Op 2 augustus, de laatste dag waar data over beschikbaar is, was dat getal gezakt met meer dan 60 procent. Miners doen nu elke dag nog maar zo’n 359 Bitcoins van de hand. Een stiers signaal voor de markt.
Met bijdrage van Jeremy Van der Haegen