De komende Italiaanse verkiezingen zullen waarschijnlijk uitlopen op een wapenwedloop tussen extreemrechts en links. Laatstgenoemde is bezorgd over een mogelijke destabilisatiecampagne vanuit Moskou, dat een kans zou kunnen zien om de relaties binnen de Europese Unie te verstoren.
Dit jaar worden in Italië op 25 september algemene verkiezingen gehouden voor de verkiezing van 200 senatoren en 400 afgevaardigden in het parlement van de Italiaanse Republiek. Met het ontslag en het pensioen van de 74-jarige premier Mario Draghi heeft de Europese Unie de kandidaat zien vertrekken die het meest in staat werd geacht om het land heelhuids door de huidige economische situatie te loodsen, vooral nu de schuldenberg van het land de vrees doet ontstaan voor een nieuwe crisis van de eenheidsmunt.
De favoriete kandidaten van het Kremlin
Maar dit is niet het enige gevaar aan de horizon, waarschuwde Enrico Letta, leider van de centrum-linkse Italiaanse Democratische Partij (PD), die vreest voor een poging van Rusland om zich in het verkiezingsproces te mengen. “Ik kondig code rood aan in het belang van het land, maar ook in het belang van Europa,” zei Letta maandag aan persagentschap Reuters vanuit zijn kantoor in Rome. Hij bereidt zich voor op de spoedstemming die vorige week werd uitgeroepen, na de onverwachte val van de regering van nationale eenheid van premier Mario Draghi. Letta’s partij zal het moeten opnemen tegen de rechterzijde, meer bepaald tegen de Forza Italia van Silvio Berlusconi en Matteo Salvini’s Lega Nord.
Die twee Italiaanse politieke partijen onderhielden nauwe banden met het Kremlin en die zich, ook al hebben ze de invasie van Oekraïne officieel veroordeeld, verzetten tegen het leveren van wapens aan het land in oorlog. “Ik weet heel goed dat Salvini en Berlusconi een totaal verschillende weg zijn ingeslagen […] daarom vrees ik de Russische aanpak van deze verkiezingscampagne”, zei Letta, die van 2013 tot 2014 premier van Italië was.
Offensief verwacht op sociale netwerken
Italiaans links vreest dat Moskou zich met de verkiezingen zal bemoeien door nepnieuws en onwaarheden te verspreiden op sociale netwerken, met als enig doel kandidaten te bevoordelen die vatbaarder lijken voor beïnvloeding. Een inmengingsoperatie waarmee de Russen vertrouwd raken, met soms spectaculaire resultaten, zoals in de VS.
“Ik denk dat een overwinning voor rechts vandaag Italië in een totaal andere richting zou brengen dan de richting die we hadden met Draghi. Het zou een conflict met Europa betekenen”, vervolgde Enrico Letta. Voor hem zou Moskou, naast de kwestie van steun aan Oekraïne, het rechtse blok kunnen zien als een nuttige kandidaat om de werking van de EU te destabiliseren. Ondertussen heeft de Europese Centrale Bank Italië al in het vizier: de ECB vreest dat het de bron zou kunnen zijn van een nieuwe eurocrisis, vergelijkbaar met die van 2010-2012.
Opiniepeilingen wijzen erop dat het conservatieve blok, bestaande uit Forza Italia, de Liga en de extreemrechtse Broederschap van Italië, de verkiezingen van 25 september zal winnen. De Fratelli d’Italia (FdI), die in tegenstelling tot haar bondgenoten een ondubbelzinnige pro-Oekraïense lijn heeft gekozen, zal naar verwachting bijna 24 procent van de stemmen halen en is daarmee de populairste partij van het land, vóór de PD (22,5 procent) van Letta.
(kg)