Energiecrisis zet Duitse zekerheden over kernenergie op losse schroeven

Te midden van de gascrisis overweegt Duitsland – eindelijk, volgens het IEA – de levensduur van zijn laatste drie kerncentrales te verlengen. De publieke opinie begint op de Duitse regering te wegen.

“Kernenergie is geen optie”, zei het Duitse ministerie van Milieu midden juni. Sinds vele weken neemt de druk echter toe, zowel van het publiek als de industrie, en nu ook van binnen de regering. De liberalen, en in het bijzonder de minister van Financiën Christian Lindner, hadden eerder opgeroepen tot een “open en ideologievrij debat” over deze kwestie. De sociaal-democraten (SPD) en de Groenen, regeringspartners van de liberalen, hebben dit echter geweigerd. Van buiten de regering oefenen de conservatieven van de CDU/CSU ook sterke druk uit op de Groenen.

Keerpunt

Het is midden juli, de Nord Stream 1-gasleiding is tien dagen dicht voor onderhoudswerkzaamheden en Berlijn maakt zich ernstig zorgen dat de kleppen nooit meer open zullen gaan. Duitsland was het eerste land in West-Europa dat zijn 2 van de 3 gasalarmniveaus activeerde en heeft de bevolking reeds voorbereid om soberder met energie om te gaan.

De laatste drie nog in bedrijf zijnde kerncentrales moeten nog steeds tegen het eind van het jaar sluiten. Maar het tij is aan het keren. “Wij zullen opnieuw rekenen en dan een beslissing nemen op basis van duidelijke feiten”, zei een woordvoerder van het ministerie van Milieu. Hij voegde eraan toe dat de resultaten van de nieuwe beoordeling over enkele weken worden verwacht, merkt het persagentschap Reuters op.

Groenen

De Groenen, die gekant zijn tegen kernenergie, verdedigen zich tegen elke aantijging van ideologische bias. Als de drie kerncentrales niet kunnen worden uitgebreid, is dat voor hen vooral omwille van technische redenen, juridische uitdagingen, vergunningen en verzekeringen, veiligheid en brandstoftekorten.

Bij de nieuwe evaluatie zal rekening worden gehouden met het potentiële effect van stijgende gasprijzen op de elektriciteitstarieven, met onderbrekingen van de gasvoorziening en met een stillegging van de Franse kerncentrales, aldus een document van het ministerie van Economische Zaken dat door Reuters werd ingezien.

De geleidelijke afschaffing van kernenergie, bij wet ingevoerd in 2011 tijdens het bewind van Angela Merkel, volgde op de ramp in het Japanse Fukushima. Duitsland, dat destijds de negende grootste kernenergieproducent ter wereld was, ging van 32 werkende reactoren naar drie in 2022.

(lb/fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.