Cartoonist Jeroom springt op NFT-trein

Zondag eindigt de digitale veiling van 40 kunstwerken van cartoonist Jeroom (Snelders), vooral bekend van zijn werk in Humo. Daarna volgt een tweede en wellicht spannender fase: de eigenaars zullen de werken kunnen doorverhandelen als NFT’s (non fungible tokens) via de technologie van het Belgische platform Venly.

Op de veilingwebsite Catawiki kan nog tot zondag geboden worden op 40 werken van Jeroom Snelders, die bij het grote publiek gewoon met zijn voornaam bekend is. Alle winnende biedingen ontvangen een gesigneerde en genummerde fysieke afdruk van het kunstwerk, plus een unieke bijbehorende NFT. De reeds ingediende biedingen varieerden vrijdag van 490 euro tot 2.750 euro.

De winnaars van de 5 populairste kavels ontvangen hun werk tijdens een meet and greet, beloofde Jeroom in een interview met Newsmonkey. De overige kopers krijgen hun kunstwerk per post,

Venly

Eens de werken via de “primaire” veiling verdeeld zijn in de “echte” wereld, kan de secundaire handel in de digitale wereld van start gaan. De fans van Jeroom zullen de NFT die gekoppeld is aan elk werk kunnen verhandelen op de marktplaats van Venly, een Antwerps blockchainbedrijf dat zich specialiseert in NFT-portemonnees en de handel van de digitale verzamelobjecten.

Venly belooft dat het hele proces ook voor niet-techneuten makkelijk zal zijn. De Jeroom-tokens zullen veilig opgeslagen kunnen worden in de wallet, klinkt het nog. “Toegang krijgen tot NFT’s is zo eenvoudig als het klikken op een link in een e-mail en het kiezen van een pincode.”

Web3

De meningen over de toekomstperspectieven NFT’s lopen erg uiteen.

De sceptici wijzen erop dat de onderliggende digitale kunstwerken makkelijk kopieerbaar zijn en dat kopers niet meer dan een adres op een blockchain op de kop tikken. Om aan die kritiek wat tegemoet te komen worden overigens, zoals in het geval van Jeroom, steeds meer NFT’s verkocht in een bundel met objecten uit de fysieke wereld.

De vraag is volgens de critici ook in welke mate de prijzen op de secundaire markt kunstmatig opgeblazen worden, en of er voldoende vraag en aanbod zal zijn voor een levendige handel.

Maar volgens de voorstanders zal het belang van de digitale verzamelbestandjes, en digitale goederen in het algemeen, alleen maar toenemen in het internet van de toekomst, ook wel Web3 genoemd.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.