Toyota en Woven Planet ontwikkelen waterstof-cartridge; rekenen op brede waaier toepassingen

De Japanse autobouwer Toyota Motor en zijn dochteronderneming Woven Planet Holdings hebben een prototype van een draagbare waterstof-cartridge ontwikkeld. Het concept moet het transport en de levering van waterstofenergie vergemakkelijken voor een breed scala aan dagelijkse toepassingen in en buiten de woning.

Toyota wil met de technologie nu ook een reeks tests opzetten. Dat zal onder meer gebeuren in Woven City, een intelligente stad van de toekomst die Toyota momenteel bij de stad Susono, in de prefectuur Shizuoka, aan het uitbouwen is.

Klimaatneutraliteit

Toyota en Woven Planet bestuderen een aantal haalbare trajecten die tot klimaatneutraliteit kunnen leiden en beschouwen daarbij waterstof als een veelbelovende oplossing. Opgemerkt wordt dat waterstof een aantal grote voordelen biedt.

Bij het gebruik van dat product komt immers geen koolstofdioxide vrij. Wanneer waterstof bovendien wordt geproduceerd met behulp van hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon, geothermie of biomassa, kan bovendien ook de uitstoot van broeikasgassen tijdens het productieproces worden geminimaliseerd.

Waterstof kan als brandstof worden gebruikt of kan worden aangewend om elektriciteit op te wekken. Samen met het bedrijf Eneos, fabrikant van brandstoffen, werken Toyota en Woven Planet daarnaast aan de opbouw van een uitgebreide toeleveringsketen die de productie, het transport en het dagelijks gebruik van waterstof moet versnellen en vereenvoudigen.

De tests zullen uitzoeken op welke manier aan de energiebehoeften van de inwoners van Woven City, aan de voet van de heilige berg Fuji, zal kunnen worden voldaan. Bij het project zouden ook een aantal omliggende gemeenschappen worden betrokken.

Troeven

Toyota wijst erop dat er aan het gebruik van waterstof-cartridges verschillende voordelen zijn verbonden. “Het concept maakt het mogelijk om draagbare, betaalbare en gebruiksvriendelijke energie aan te bieden”, luidt het. “De cartridges laten toe om de waterstof te leveren op locaties waar mensen wonen en werken, zonder op een netwerk van pijpleidingen beroep te moeten doen.”

“De cartridges zijn gemakkelijk inwisselbaar en kunnen tevens snel worden opgeladen. Een flexibiliteit in de beschikbare formaten zorgt voor een breed scala aan mogelijke toepassingen. Bovendien laten de cartridges toe om een energievoorziening te garanderen in afgelegen regio’s of gebieden die geen toegang tot elektriciteit hebben. Tenslotte kan de technologie ook bij rampen snel voor de levering van energie worden ingezet.”

Momenteel wordt de meeste waterstof nog altijd met fossiele brandstoffen gegenereerd. Het product wordt tevens vooral voor industriële doeleinden, zoals de productie van kunstmest of de raffinage van aardolie, gebruikt.

“Om waterstof als energiebron in de woning en het dagelijkse leven in te zetten, moet de technologie echter voldoen aan verschillende veiligheidsnormen en aan nieuwe omgevingen worden aangepast”, merkt Toyota op.

“We verwachten echter dat waterstof in de toekomst met een bijzonder lage uitstoot van koolstofdioxide zal kunnen worden toegepast en bovendien voor een grote verscheidenheid van toepassingen zal kunnen worden gebruikt.”

“Met het creëren van een toeleveringsketen hopen we de aanvoer van grotere volumes waterstof te kunnen vergemakkelijken en meer toepassingen te kunnen voeden. Woven City zal een reeks energietoepassingen met waterstof-cardridges – waaronder oplossingen voor mobiele en huishoudelijke oplossingen – testen.”

“Verder zal ook de waterstof-cartridge nog verder worden ontwikkeld, zodat de gebruiksvriendelijkheid kan worden opgevoerd en de energiedichtheid nog verder kan worden verbeterd.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.