Oliekartel OPEC en bondgenoten draaien oliekraan meer open: waarom kan het nu wel?

Al enkele maanden dringen de Verenigde Staten en hun westerse bondgenoten er bij Saoedi-Arabië op aan zijn olieproductie te verhogen. Dit is een verzoek waaraan het tot nu toe nooit heeft voldaan, omdat het de prijsstijging positief beoordeelde. Intussen is Riyad van gedachten veranderd.

Kort nadat het embargo op Russische olie was ingesteld na het begin van de oorlog in Oekraïne, namen de Verenigde Staten contact op met Saoedi-Arabië. President Biden verzocht de Saoedi’s om hun olieproductie op te voeren om de stijgende prijzen het hoofd te bieden. Maar Riyad weigerde. Ook het VK probeerde aan te dringen, maar tevergeefs.

Begin mei leek het nog onmogelijk om de Saoedische leiders op andere gedachten te brengen. Maar zie nu hoe de situatie is veranderd. Maandag bereikten de 27 leden van de Europese Unie een akkoord om tegen het einde van het jaar 90 procent van het Russische zwarte goud te verbieden.

Bovendien besloten zij, samen met het VK, een verzekeringsverbod uit te vaardigen voor tankers die Russische olie vervoeren. De details worden nog uitgewerkt, maar verwacht wordt dat dit verbod binnen zes maanden van kracht zal worden. Zoals hier uitgelegd, zal deze maatregel Rusland waarschijnlijk nog meer pijn doen dan het embargo.

Productieverhoging

Vandaag kondigden de OPEC+-leden aan dat zij hun olieproductie zouden verhogen. Deze verhoging was gepland voor september, maar zal in juli en augustus plaatsvinden.

Concreet zal de OPEC+ de productie in de komende twee maanden met bijna 648.000 vaten per dag verhogen, terwijl de oorspronkelijk geplande verhogingen ongeveer 432.000 vaten per dag bedroegen. Dit zal vooral door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) worden gedaan.

Een hooggeplaatste regeringsfunctionaris meldde dat de VS “ingenomen zijn met het besluit van de OPEC en Saoedi-Arabië, dat het juiste besluit op het juiste moment was”.

Overigens heeft Rusland ingestemd met het nieuwe beleid: het blijft daarmee lid van OPEC+.

Prijsstijgingen bedwingen

Naar aanleiding van de bijeenkomst had de zakenkrant de Financial Times reeds voorspeld dat er het een en ander zou veranderen. In hoofdzaak omdat Riyad van gedachten is veranderd. Het Saoedische leiderschap is van mening dat, hoewel het nog steeds niet werd aangekaart tijdens de vergadering, een olietekort niet langer een uit te sluiten optie is.

Zo lijken ze namelijk te beseffen dat, gezien de sancties die tegen Moskou zijn ingesteld, de Russische productie uiteindelijk fors zal dalen. En dat, nu de coronacrisis voorbij is, de wereldeconomie zal terugkeren naar het tempo van vóór de pandemie, waarbij vooral China uit zijn voegen zal barsten.

“Saoedi-Arabië is zich bewust van de risico’s en dat het niet in zijn belang is om de controle over de olieprijzen te verliezen”, liet een bron van de FT optekenen die bekend is met de denkwijze van de Saoedische sterkhouders.

(lb/ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.