Crypto-miljardair Mike Novogratz voorspelt meer bijltjesdagen op de beurzen: “Gaan door pijnlijke stagflatie”

De enorme verkoopgolf die de Amerikaanse aandelenmarkten de voorbije dagen in het rood duwde, is nog niet aan z’n einde toe. Plus: die bijltjesdagen op de beurzen zijn een voorafschaduwing van donkere economische tijden in de VS. Dat zei Galaxy Digital-CEO Mike Novogratz in een interview met zakenzender CNBC.

De opmerkingen van de notoire cryptostier komen een dag nadat de Dow Jones Industrial Average, de oudste aandelenindex van de VS, meer dan 1.000 punten kelderde en de techbeurs Nasdaq met 5 procent daalde. Beide indexen noteerden hun slechtste dagen sinds 2020. Ook gisteren bleven de aandelen in de min gaan.

“Ik denk dat er meer pijn komt”, vertelde Novogratz aan CNBC. Hij voegde eraan toe dat het mogelijk is dat de Nasdaq in de komende weken de 12.000-puntengrens zal raken, of zelfs naar een “eindbestemming” van 10.000 punten zal zakken.

“Wat je nu ziet is grote liquidatie”, wierp hij op. Sommige grote hedgefondsen doken in het rood, wat vaak leidt tot liquidatie, en “de markt proeft bloed”.

Inflatie / stagflatie

Berenmarkten, merkte Novogratz voorts op, zijn moeilijk om in te handelen – en hij verwacht nog meer “venijnige” berenrally’s te zien: een omen van pekdonkere economische tijden.

“Als de inflatie zo hoog wordt, moet je de economie in een recessie steken om de inflatie te stoppen”, zei Novogratz. “Totdat we ontslagen zien, totdat we zien dat niet 11 miljoen mensen op zoek zijn naar een baan, zul je de inflatie niet zien dalen. We gaan door een pijnlijk stagflatieproces. We zitten er in.”

De techmiljardair beklemtoonde dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, niet in staat zal zijn om met de recente aanpassing aan haar monetaire beleid een zachte landing te maken.

Fed te lang gewacht?

Woensdag verhoogde de Amerikaanse centrale bank, de Fed, de benchmarkrente met 50 basispunten (0,5 procent). Dit kwam boven op de renteverhoging van 25 punten die werd doorgevoerd in maart. Daarnaast legde de bankenkoepel plannen voor om haar balans in te krimpen.

Het zijn allemaal manieren waarmee de Fed de hoogste inflatie in 40 jaar het hoofd probeert te bieden. Maar, hoewel dit het meest agressieve monetaire beleid is sinds het jaar 2000, blijven sommige analisten sceptisch. Heeft de Fed te lang gewacht om de inflatie tegen te gaan?

“Ik denk dat de Fed te veel aandacht besteedt aan wat er in het verleden is gebeurd en te weinig aan wat er in de toekomst gaat gebeuren”, zei Guillaume Menuet, hoofd beleggingsstrategie en economie bij Citi Bank, tegen CNN Business. Het beleid van de Fed stevent af op een muur, klonk het.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.