Bij de toewijzing van Europese contracten voor het supersnelle 5G-netwerk moeten lidstaten ook rekening houden met de politieke omstandigheden in de landen van de aanbieders. Dat staat in de conclusies die de Europese telecomministers dinsdag hebben goedgekeurd.
De conclusies beklemtonen dat de invoering van 5G technologische veranderingen in de hand zal werken die ‘bijzondere aandacht voor de risicoprofielen van individuele leveranciers vereisen’.
‘Naast technische risico’s met betrekking tot de cyberveiligheid van 5G-netwerken zou ook gekeken moeten worden naar niet-technische factoren, zoals het juridische kader en het beleidskader dat kan gelden voor aanbieders in derde landen’, staat er.
Huawei
In Europa woedt de discussie over de rol van de Chinese telecomreus Huawei bij de uitbouw van 5G-netwerken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maande de Europese landen deze week nog aan beroep te doen op Europese ondernemingen als Ericsson en Nokia. Dat moet vermijden dat Huawei en andere Chinese concurrenten controle over vitale Europese infrastructuur zouden krijgen.
Washington gaat ervan uit dat Huawei onder controle van de Chinese overheid staat en verbiedt Amerikaanse bedrijven uit veiligheidsoverwegingen zaken te doen met de onderneming. Huawei ontkent de banden met het communistische regime in Peking.
‘Risico’s voor de samenleving’
Een ban spreken de Europese ministers niet uit, maar het veiligheidsaspect laat ook hen niet onberoerd. Experts inzake cyberveiligheid werken aan een set criteria en maatregelen die moeten helpen om de risico’s op te vangen.
‘Er bestaan risico’s voor de samenleving. We moeten die zonder naïviteit aanpakken’, zegt eurocommissaris voor de Interne Markt Thierre Breton. De Fransman wees ook op het belang van een gelijk speelveld voor de bedrijven, bijvoorbeeld qua subsidies.