Pakistaanse premier Imran Khan verliest vertrouwen parlement, wat zijn de gevolgen daarvan?

In Pakistan is premier Imran Khan uit zijn functie gezet door het parlement. Na een controversiële stemming heeft het parlement zaterdag beslist dat ze hun vertrouwen in de premier stopzetten.

Het zwaard van Damocles hing al langer boven het hoofd van de Pakistaanse premier Imran Khan. Vorige week heerste het land nog in rep en roer nadat Khan het parlement had ontbonden. Dat deed de 69-jarige voormalige cricketspeler om te vermijden dat het parlement tot dezelfde stemming kon komen die hem nu zijn machtspositie kost. Het Pakistaanse hooggerechtshof moest beslissen of die zet veroorloofd was, of niet.

Het hooggerechtshof was duidelijk: Khan’s beslissing om het parlement te ontbinden voor de stemming was ongrondwettelijk. De stemming vond zaterdagavond opnieuw plaats, een meerderheid in het parlement zegde daarmee hun vertrouwen in de premier op.

Maandag zal het parlement een nieuwe premier aanduiden. Vermoedelijk zal oppositieleider Shehbaz Sharif die eer krijgen. Sharif is de jongere broer van Nawaz Sharif, die zelf drie keer premier van Pakistan was. Nawaz werd in 2017 tot een celstraf veroordeeld omwille van corruptie.

“Samenzwering”

Volgens Khan is zijn afzetting het werk van een internationale samenzwering. Washington zou volgens Khan de oppositie en de legertop (die als kingmaker geldt binnen de Pakistaanse politiek) ertoe aangezet hebben het vertrouwen in hem op te zeggen.

Khan meent namelijk dat de VS niet tevreden is dat hij toenadering zoekt tot Rusland en China. Het Witte Huis ontkent die beschuldigingen, en de afgezette premier heeft tevens geen bewijs om die beweringen te ondersteunen.

Gevolgen van de machtswissel?

Met Khan uit het zicht, keert het land zich waarschijnlijk richting een beleid dat meer vriendschappelijke relaties met de VS wil onderhouden. Khan bezocht de Russische dictator Vladimir Poetin op de dag van de invasie in Oekraïne op 24 februari.

Hoewel analisten erop wijzen dat de VS vooral militaire interesses heeft in Pakistan (zoals de relatie met Afghanistan en India of de kernwapens waar Pakistan over beschikt), was het bezoek van Khan aan Poetin toch een “ramp” voor de VS.

Ondanks de vijandige toon die Khan over de Verenigde Staten aannam, lieten hoge functionarissen bij het leger regelmatig weten dat ze in de VS een belangrijke partner zien. Zo liet generaal Qamar Javed Bajwa, de stafchef van het Pakistaanse leger, vorige week nog weten dat Pakistan “een lange geschiedenis van excellente relaties met de Verenigde Staten” deelt.

Pakistan kent een lange geschiedenis van politieke instabiliteit. De afzetting van Khan door het parlement is wel een politieke primeur in het land.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.