Pakistan is het gevaarlijkste land ter wereld

Pakistan zal snel het meest gevaarlijke land ter wereld worden. Niet dit of volgend jaar, maar zeker en vast in de toekomst. Dat zegt voormalig CIA vicedirecteur Michael Morell.

Pakistan maakte oorspronkelijk samen met India en Bangladesh deel uit van Brits-Indië, maar werd op 14 augustus 1947 gesticht om Indiase moslims hun eigen staat te geven. Tot dan was het een zelf-regerend onderdeel  binnen het Britse Commonwealth geweest, dat bestond uit West-Pakistan (het gebied van het huidige Pakistan) en Oost-Bengalen (het gebied van het huidige Bangladesh). In 1956 werd Pakistan dan een zelfstandige republiek.

Pakistan telt 210 miljoen inwoners en heeft daarmee de op vijf na grootste bevolking ter wereld. Het Pakistaanse leger is het vijfde grootste ter wereld en het land is een van de acht landen wereldwijd dat officieel over kernwapens beschikt.

Bevolking zal volgende 37 jaar verdubbelen

Maar het land worstelt al decennialang met een reeks problemen. Één op elke drie Pakistani leeft onder de armoedegrens en het land heeft het hoogste kindersterftecijfer. 23 miljoen van die kinderen genieten daarbovenop ook nog eens geen enkele vorm van onderwijs.


© EPA

Er is de disfunctionele economie (1,2% van de Pakistani doet een belastingaangifte) en een snel toenemende bevolking. 10% van de 15- tot 24-jarigen zit zonder werk en elk jaar komen er daar 2 miljoen bij. Indien de huidige geboorteratio zich handhaaft zal die bevolking de volgende 37 jaar nog eens verdubbelen, waarna enkel India en China nog meer mensen zouden tellen. Academici waarschuwen dan ook voor een demografische explosie.

India en Afghanistan

Maar de echte problemen van het land hebben een historische achtergrond. Ten eerste is er de ongebreidelde macht van het leger vanwege de  – volgens velen ondertussen achterhaalde – overtuiging dat India en Afghanistan een existentiële bedreiging voor Pakistan vormen en dat Islamabad geen andere keuze heeft dan alles te doen wat in zijn bereik ligt om die dreiging af te wenden.

Steun aan terroristen

Dat uit zich vooral in de steun van het leger voor extremistische groeperingen, omdat de regering, maar ook het leger denkt dat dit uiteindelijk een strategisch voordeel oplevert. Om die reden is Pakistan een veilige toevluchtsoord voor terreurorganisaties die India en Afghanistan bekampen. Het leger gaat er van uit dat dit een goede manier is om de dreiging van zowel India als Afghanistan op afstand te houden. Maar die steun is ook een bedreiging geworden voor de Pakistaanse staat zelf, omdat diezelfde terroristen ook in het land zelf actief zijn, vooral dan al-Qaeda en de Pakistaanse tak van de Taliban. Jaarlijks vallen in het land vele honderden slachtoffers als gevolg van terreuraanslagen.

Zolang er geen verandering komt in die situatie – binnenlands terrorisme en de steun voor terreur in het buitenland – blijft Pakistan een zorgwekkend gevaarlijke plek, zegt ook Madiha Hazfal, de auteur van het boek ‘Pakistan Under Siege: Extremism, Society and the State’. Ook is de kans gering dat de pas verkozen premier Imran Khan, zal trachten de relaties met India te verbeteren. Zijn focus ligt voornamelijk op China, een land dat zijn invloed overal ter wereld tracht te vergroten mits de belofte van grote investeringen en leningen. 

Extremisten met kernwapens

Het toekomstscenario oogt dan ook bijzonder zorgwekkend: vroeg of laat krijg je in Islamabad extremisten die de macht grijpen en dan de hand zullen leggen op het nucleair wapenarsenaal van het land.

Meer