De Verenigde Staten hebben met hun laatste sanctiepakket de Russische economie opnieuw een rake klap uitgedeeld. Daarmee hopen ze Rusland richting een faillissement te drijven. Volgens schattingen zou Rusland een kans van 94 procent hebben om zijn schulden in vreemde valuta niet te kunnen afbetalen.
De Verenigde Staten verhinderen nu dat Rusland zijn schulden in dollars via Amerikaanse banken betaalt. Op die manier wil Washington Moskou dwingen om van de laatste valutareserves die het nog heeft gebruik te maken. Maar het is ook een manier om Rusland te degraderen bij ratingbureaus, omwille van wanbetalingen.
Die maatregelen missen hun doel niet: volgens de ratingbureaus heeft Rusland nu een risico van 94 procent dat het zijn schulden niet kan terugbetalen. Dat ligt een pak hoger dan voor de oorlog, toen lag dat risico slechts op 8 procent.
De prijs van credit default swaps (CDS) – financiële producten die beleggers verzekeren tegen wanbetaling – op Russische obligaties is de hoogte ingegaan, dat meldt Market Insider.
Om een Russische obligatie van 100.000 dollar vijf jaar lang te verzekeren, moeten beleggers vanaf donderdag ongeveer 77.500 dollar vooruitbetalen. Dat is meer dan de 29.000 dollar op 24 februari.
Market Insider
Aangezien de Amerikaanse sancties de transacties blokkeerden, was Moskou maandag niet in staat om de 650 miljoen dollar te betalen die het dan normaal verschuldigd was. Rusland heeft nu 30 dagen de tijd om een alternatieve manier te vinden om de betaling alsnog door te voeren, anders zal het land in gebreke worden gesteld om zijn schulden af te betalen.
Het Kremlin heeft al aangekondigd dat het in roebels zal betalen op rekeningen in Rusland, maar volgens analisten komt zoiets neer op een wanbetaling. “Een kunstmatige wanbetaling”, meent Rusland, aangezien een groot deel van de 600 miljard dollar aan buitenlandse valuta die het land in reserve heeft, momenteel geblokkeerd staat.
“Rusland beschikt nog steeds over alle nodige middelen om zijn schulden af te lossen”, legt Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov uit. “Er is geen enkele reden om een faillissement te verwachten.”
Drama van 1998 vermijden
Waarom doet Rusland zo hard zijn best om een wanbetaling te vermijden, zelfs als het land in oorlog zit? Daarvoor moeten we teruggaan naar de laatste wanbetaling die het land maakte, in 1998. Er waren lange jaren van pijnlijke economische hervormingen nodig om het land weer in de gratie van internationale investeerders te krijgen, herinnert The Wall Street Journal zich.
Voor die periode, moet zelfs tot 1918 gegraven worden om een Russische wanbetaling terug te vinden, wat bewijst dat zo’n gebeurtenis zeldzaam is voor een land zoals Rusland.
“Rusland heeft al bewezen dat het geen betaling wil missen. Zoiets kan op lange termijn zeer nefaste gevolgen hebben”, zegt Timothy Ash, strateeg voor opkomende markten bij BlueBay Asset Management. Indien de rating van Rusland door de drie grote ratingbureaus – S&P Global, Moody’s en Fitch – wordt verlaagd, zal het voor Rusland moeilijk worden om in de toekomst tegen aantrekkelijke tarieven te lenen.
En dat wijst er dan weer op dat Rusland erop anticipeert om na de oorlog terug in het internationale financiële systeem geïntegreerd te worden, hoe ondenkbaar dat momenteel ook mag lijken. Rusland heeft tot vandaag alles eraan gedaan om zijn investeerders terug te betalen.
Hoewel Rusland niet kan rekenen op zijn volledige deviezenreserve van 600 miljard dollar, kan het wel rekenen op de financiële meevaller uit de verkoop van zijn olie en gas. Sinds het begin van het conflict zou Europa alleen al voor 35 miljard dollar aan fossiele brandstoffen van Rusland hebben gekocht. Daarom is er op dit moment zoveel druk om gas en olie in de EU te boycotten.
(lp/ns)