Jean-Pierre Clamadieu, de voorzitter van energiereus Engie, bevestigt wat vooral in Duitsland te horen is: een EU-boycot van Russisch gas zou ingrijpende gevolgen hebben voor de Europese burgers en bedrijven.
Weinigen hebben een beter zicht op de Europese gasnoden dan Clamadieu, want Engie is een grote invoerder van Russisch gas, dat via de pijpleidingen van Gazprom geleverd wordt. Als Europa tot een embargo op Russisch gas zou overgaan als sanctie voor het Russisch oorlogsgeweld in Oekraïne, zal dat zware economische gevolgen hebben voor de EU, waarschuwt hij in een gesprek met Radio Classique.
Gastekorten
“Wat we vandaag moeten afwegen zijn alle morele en politieke redenen voor nieuwe sancties tegen Rusland, tegenover de massieve gevolgen die een stopzetting van de Russische gasinvoer zou hebben voor de Europese economie”, zegt Clamadieu, eraan toevoegend dat de politieke wereld zich goed bewust is van het dilemma.
De Engie-voorzitter plakt er een cijfer op: “Als de invoer van Russisch gas zou worden stopgezet, kunnen we waarschijnlijk ongeveer de helft daarvan vervangen, maar de rest zou op zeer korte termijn moeten worden verkregen, of gecompenseerd moeten worden door een vermindering van het verbruik, en in het bijzonder in de industriële sectoren.”
Zo’n energieschaarste zal dus vrijwel zeker tot afschakelplannen leiden, waarbij bedrijven volumebeperkingen opgelegd krijgen, wat uiteraard zware gevolgen heeft voor hun productie. De Duitse regering is nu al voorbereidingen aan het treffen voor de mogelijke rantsoenering van gas,
De maatschappelijke impact is zo groot, dat een gasembargo nooit een technische, en altijd een politieke beslissing zal zijn, beklemtoonde Clamadieu, die hoopt dat de EU met een stem zal blijven spreken, ook al verschilt de energiesituatie van land tot land, “want gezamenlijk hebben we gewicht”.
Winter
De opslagfaciliteiten voor aardgas in Frankrijk zijn momenteel voor 20 procent gevuld, wat volgens Clamadieu een normaal percentage is voor deze tijd van het jaar. Bij zachter weer in de eerstvolgende dagen en weken is er een gasoverschot, waarmee de voorraden voor de winter aangevuld kunnen worden. Hij verwacht ook dat deze maand een record aan vloeibaar gas (LNG) per schip zal aankomen in Europa.
De voorbereidingen voor het najaar, wanneer Europa minder afhankelijk wil zijn van Rusland voor aardgas, kunnen zo beginnen. Clamadieu: “Waar het vanaf nu om draait, is de gasvoorraden aan te vullen voor de komende winter.”
(ns)