Amerikaans kunstenaar Jeff Koons mikt op de maan. Letterlijk, want de wereldberoemde beeldende kunstenaar stuurt enkele van zijn werken naar het hemellichaam. De stunt maakt deel uit van een promotiecampagne voor Koons’ omhelzing van de NFT-hype.
Jeff Koons, de ontwerper van excentrieke kerststaldecoratie, en kitscherige beeldhouwwerken van ballondieren en Michael Jackson, brengt zijn carrière naar een nieuwe hoogte. De kunstenaar kondigde in een videoboodschap op Twitter zijn nieuwste project genaamd Moon Phases aan, waarin hij verschillende kleine beelden in een satelliet naar de maan stuurt. Van de bewuste beelden zullen ook non-fungible tokens (NFTs) geveild worden.
“Historische significantie”
“Ik wilde een NFT-project creëren met een historische significantie, een project dat zijn oorsprong vindt in een humanistische en filosofische gedachtegang”, legt een ambitieuze Koons uit. “Onze prestaties in de ruimte vertegenwoordigen het grenzeloze potentieel van de mensheid. De verkenning van de ruimte heeft perspectief gegeven aan onze mogelijkheden om boven de limieten hier op aarde te rijzen. Deze ideeën staan ook centraal in mijn NFT-project.”
Hoe de werken er precies uitzien is nog niet bekend. Wat wel vaststaat is dat de beeldjes met de hulp van het ruimtevaartbedrijf Intuitive Machines in juli op het maanoppervlak zal landen. De digitale kunstwerken zullen via Pace Gallery geveild worden en een deel van de opbrengsten zullen aan Artsen Zonder Grenzen geschonken worden.
Echte primeur is voor een Belg
“Het zullen de eerste geautoriseerde kunstwerken op het maanlandschap worden, waar ze voor de eeuwigheid zullen blijven”, zegt Jack Fischer, vicepresident van Intuitive Machines. Maar Koons’ beelden zullen niet de enige kunstwerken zijn die op het maanoppervlak blijven liggen tot het einde der dagen, die primeur is voor een Belgische kunstenaar weggelegd.
In 1971 gaf de Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck met de astronauten van de Apollo 15 missie zijn kunstwerk The Fallen Astronaut mee. De Amerikaanse astronaut David Scott nam het 8,5 centimeter grote beeldje die een astronaut uitbeeldt en een gedenkplaat met zich mee in zijn personal preference kit. Het beeldje is dus niet met de goedkeuring van NASA op de maan beland. The Fallen Astronaut is een herdenkingsmonument voor de 14 astronauten en kosmonauten waarvan destijds al bekend was dat ze omgekomen waren tijdens een ruimtemissie. Hun namen staan op de gedenkplaat gegraveerd.
Het Belgische werk gold als enige kunstwerk op de maan, maar aan die eenzame status komt binnenkort dus een einde met de komst van Jeff Koons’ (allicht extravagante) beeldjes. Door Koons’ kitscherige werk wordt de kunstenaar zowel geprezen als veracht door de kunstwereld. In 2019 werd zijn werk Rabbit bij veilinghuis Christie’s voor 91 miljoen dollar verkocht. Daarmee haalde Koons’ werk dat van de Britse schilder David Hockney in als recordprijs betaald voor het werk van een nog levende kunstenaar.
(lb)