Het laboratorium dat de stralingsniveaus van nucleair afval in Tsjernobyl moet controleren, is geplunderd en vernietigd door Russische soldaten. Dat zegt de Oekraïense regering tegen CNN. Experts zouden daardoor mogelijke tekenen van verhoogde besmettingshaarden in en rond de fabriek kunnen missen.
Het laboratorium was een door de Europese Unie gefinancierde faciliteit, dat monsters van radioactief afval analyseerde. Doel van het onderzoek was om het beheer van radioactief materiaal te verbeteren, door in het gebied afvalmonsters en verpakkingen te onderzoeken.
CNN meldt daarnaast dat sommige van deze monsters ook door Russisch troepen zijn meegenomen. Deze monsters bevatten onstabiele atomen die nog steeds een schadelijke hoeveelheid straling uitzenden. De Oekraïense regering zei te hopen dat Rusland “zichzelf schade toebrengt en niet de beschaafde wereld”.
Het nieuws komt er nadat er verschillende afzonderlijke bosbranden zijn opgedoken in afgesloten zones van Tsjernobyl. Volgens de Oekraïense regering belemmeren Russische troepen de bluswerkzaamheden. Het is momenteel nog onduidelijk wat de branden heeft veroorzaakt.
Klimaatverandering
De Oekraïense overheid wijst Russische soldaten als de schuldigen van de bosbranden aan, maar verschillende wetenschappers zeggen dat de oorzaak ook gezocht kan worden bij klimaatverandering. Zo was er ook in 2020 een bosbrand rond de fabriek, wat leidde tot een flinke piek van de lokale stralingsniveau’s. Er werd destijds twee weken tegen de vuurzee gevochten door de brandweer.
Onderwijl gaan de werkzaamheden in de kerncentrale voort. Werknemers werken al wekenlang onder slopende omstandigheden en streng toezicht van Russische soldaten. De situatie rond de energiecentrale is bijzonder precair sinds het Russische leger de controle overnam. Het personeel is onderbemand en uitgeput, omdat het meerdere dagen achtereen aan de reactor moet werken. De aanwezige Russische soldaten staan namelijk toe om enkel elke drie dagen een ploegwisseling te organiseren. “Ze lieten dit toe omdat ze beseften dat de situatie gevaarlijk voor hen was”, zo vertelt een werker aan de Wall Street Journal.
De recente ontwikkeling zorgen voor een groeiende bezorgdheid bij de International Atomic Energy Agency. Zo rijden er verschillende voertuigen de exclusiezone in en uit, waardoor radioactieve stof via de banden Oekraïne in wordt gereden en de aanwezigheid van het Russische leger is zorgelijk. Ook heeft eerder onderzoek aangetoond dat radioactieve deeltjes via rook verspreid kunnen worden, waardoor het bestrijden van de bosbranden cruciaal is.
(ns)