Voormalig Duits bondskanselier Schröder in Moskou voor ontmoeting met boezemvriend Poetin

Ex-bondskanselier Gerhard Schröder is vandaag in Moskou voor een ontmoeting met de Russische autocraat Vladimir Poetin, met wie hij de voorbije decennia een innige vriendschapsband heeft opgebouwd. Volgens het doorgaans goed geïnformeerde Politico zou het bezoek een bemiddelingspoging behelzen om Poetin de oorlog in Oekraïne te doen staken.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de invasie van Rusland op 24 februari hebben Oekraïense en Russische onderhandelaars drie gespreksronden gehouden in Wit-Rusland, maar die gesprekken hebben weinig opgeleverd.

Het bezoek gebeurt buiten het weten van de Duitse regering om, schrijven verschillende Duitse media.

Schröders bezoek aan Moskou volgt op gesprekken met een Oekraïense politicus in Istanboel. Laatstgenoemde is lid van de delegatie van het land voor vredesbesprekingen met Rusland, vertelden ingewijden aan Politico. “Oekraïne wilde zien of Schröder een brug kon slaan voor een dialoog met Poetin”, aldus een persoon die bekend is met de zaak.

Felle kritiek

Schröder heeft in binnen- en buitenland felle kritiek gekregen omdat hij weigerde zijn nauwe banden met Moskou te verbreken na Poetins inval in Oekraïne. Toen Rusland Oekraïne al had omsingeld, hekelde Schröder nog het Oekraïense “wapengekletter”, aldus De Volkskrant. Eerder prees Schröder Poetin nog als “onberispelijke democraat”, toen al duidelijk was dat hij behoorlijk wat opposanten op brutale wijze had geëlimineerd.

Intussen verdient de inmiddels 78-jarige Schröder al jaren de kost als energielobbyist voor Rusland. Hij werd vorige maand nog opgenomen in de raad van bestuur van het Russische gasbedrijf Gazprom, en is onder meer ook de voorzitter van de Russische oliemaatschappij Rosneft. Verschillende van zijn kantoormedewerkers hebben vorige week ontslag genomen nadat hij had aangedrongen op het behoud van zijn hoge functies bij de energiereuzen.

Poetin is een “onberispelijke democraat”

De Duitser was van 1998 tot en met 2005 bondskanselier van Duitsland; een sociaaldemocraat in een roodgroene regering. Aan het begin van zijn eerste termijn leerde hij Poetin kennen, die ook net het leiderschap van zijn land had opgeëist. Dat Poetin perfect Duitstalig is, en Schröder geen andere taal dan het Duits machtig is, zorgde ervoor dat de twee snel tot elkaar veroordeeld waren op het wereldtoneel – en dat vonden ze prima.

De hechte vriendschap die vervolgens tussen de twee zou ontkiemen, wordt vaak omschreven als een “bromance”. Poetin nam Schröder onder meer mee op ritje doorheen Moskou op de kerstslee. Hij bezocht hem thuis in Hannover om zijn 60ste verjaardag te vieren. En ook de 70ste verjaardag van Schröder zouden de heren in elkaars gezelschap hebben doorgebracht.

Een van Schröders laatste daden voor zijn aftreden in 2005 was toestemming verlenen voor Nord Stream 2, de controversiële pijpleiding die Russisch aardgas rechtstreeks naar Duitsland moest transporteren, zonder doorvoerlanden. Inmiddels staat het project op instorten.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.