PVDA weigert Rusland te veroordelen, maar wijst naar “opbodpolitiek vanuit de VS om de NAVO uit te breiden”

Zowel in de Kamer als in het Vlaams Parlement wilde PVDA-PTB duidelijk Rusland niet helemaal afvallen. Fractieleiders Raoul Hedebouw en Jos D’Haese lieten daarvoor mindere goden opdraven, die een uitleg mochten geven aan de houding van de communisten, om toch maar zeker niet eenzijdig Rusland te veroordelen. In de Kamer was dat Nabil Boukili, in het Vlaams Parlement Kim De Witte, beiden parlementslid voor PVDA.

  • De discussie in het Vlaams Parlement was het interessantst: daar had PVDA de keuze om mee te stemmen met een resolutie die de Russische invasie scherp veroordeelde. Zowel Peter Van Rompuy (CD&V) als Bruno Tobback (Vooruit) herhaalden eerst dat niemand waarschijnlijk erg onder de indruk zou zijn van die resolutie, maar het was “een teken van solidariteit”. Daarbij riep Van Rompuy op om dat unaniem te doen. Vlaams Belang leek daar geen probleem mee te hebben, en refereerde naar een oude slogan van de Vlaamse beweging: “Nooit meer oorlog.”
  • Kim De Witte (PVDA) had het eerst wel over “flagrante schendingen van de Oekraïense soevereiniteit”, maar begon daarna over “de correcte diagnose stellen” rond het conflict. En net als Boukili in de Kamer gaf De Witte daarbij dezelfde verschonende uitleg voor Poetin zijn houding:
    • “Er zijn vredesakkoorden gesloten in 2014 in Minsk, maar die zijn nooit toegepast. De Oekraïense regering weigerde om die akkoorden na te leven.”
    • “En er is een uitbreiding van de NAVO naar het oosten, in tegenstelling tot de beloftes aan Rusland. Dat wordt door hen als een bedreiging ervaren. Dat is toch evident?”, zo echode De Witte een analyse over de “hybris van de VS”, die ook in Vlaamse kranten verscheen.
    • “Stel dat Rusland of China een alliantie zou aangaan met Mexico of Canada en daar basissen zou bouwen en wapens installeren. Hoe zou de VS reageren? Het kot zou toch te klein zijn?”
    • “Dit soort veroordelingen zijn een infantiele benadering, er is een opbodpolitiek vanuit de VS om de NAVO uit te breiden.”
  • Het leverde scherpe kritiek op van premier De Croo, die de tussenkomst van Boukali “walgelijk” vond, “Poetin heeft in dit halfrond duidelijk bondgenoten“. “Op dit moment dergelijke tussenkomsten doen, dat is totaal misplaatst.”
  • En ook Conner Rousseau (Vooruit) zag een kans om op links een frontale aanval te lanceren: “Een hulppakket van 1,2 miljard  euro voor de getroffen bevolking in Oekraïne? PVDA stemt tegen. Veroordeling van Poetin? Het hele Parlement veroordeelt. PVDA niet. De maskers vallen af. Dit is choquerend. Antisociaal. Antidemocratisch”, zo tweette hij vanmorgen.
  • Overigens was Vlaams Belang in de Kamer ook opvallend voorzichtig over de sancties: “Ondanks onze steun aan Oekraïne moeten wij ook het andere verhaal bekijken. Wij moeten onze rol in dit conflict steeds afwegen tegen de belangen van onze eigen mensen. Hoewel er nu sanctiemaatregelen aan de orde zijn, moeten deze volgens ons altijd slim, gericht en weloverwogen zijn. Anders kunnen ze als een boemerang in ons gezicht terugkeren“, zo stelde Annick Ponthier (Vlaams Belang).
  • Vlaams Belang heeft, via Filip Dewinter, al veel langer historische banden met het Russische regime. Hij steekt dat ook niet onder stoelen of banken. De getrouwen in de kliek rond Dewinter, zoals Anke Van dermeersch en Hans Verreyt zijn niet toevallig in de Interparlementaire Unie (die uitwisselingen organiseert tussen parlementen) voorzitter van respectievelijk de sectie Wit-Rusland (Van dermeersch) en Rusland (Verreyt).
  • Maar dat botst onder meer met voorzitter Tom Van Grieken, die recent nog in Polen op bezoek was, en daar duidelijk graag het regime aanhaalt. De ergernis, toen Dewinter op de foto ging met de Syrische leider Assad, een bondgenoot van Poetin, was groot destijds bij Van Grieken. In hun houding ten opzichte van Oekraïne let men vandaag duidelijk erg op bij extreemrechts, en zeker Van Grieken, om niet aan de verkeerde kant te belanden.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.