Geïnspireerd door het Canadese Freedom Convoy of Vrijheidskonvooi, dat sinds vrijdag Ottawa blokkeert, trekken de Nieuw-Zeelanders met trucks naar hun hoofdstad Wellington. Daar verzamelen honderden protesteerders om er te betogen tegen mondmasker- en vaccinatieplicht.
Inspiratie uit Canada
Honderden Nieuw-Zeelanders trokken van over het hele land richting hoofdstad Wellington om er voor het parlementsgebouw te protesteren tegen het coronabeleid. Een “konvooi” van campers, bestelwagens en trucks blokkeerden de straten rond het parlementsgebouw, waar de eerste parlementaire vergadering plaatsvond na het zomerreces.
De betogers eisen dat de overheid de vaccinatieplicht voor bepaalde beroepen en de mondmaskerplicht opheft. Politieagenten, militairen, zorgverleners en leerkrachten zijn in Nieuw-Zeeland namelijk verplicht zich te vaccineren tegen het coronavirus.
De Nieuw-Zeelanders laten zich inspireren door het Canadese Freedom Convoy. Een protestactie die aanvankelijk gericht was tegen de vaccinatieplicht voor truckers die de grens tussen Canada en de VS moeten oversteken. Het truckersprotest werd echter overgenomen door een brede stroom van coronasceptici, antivaxers en critici van Trudeaus pandemiebeleid. De politie van de Canadese hoofdstad Ottawa kondigde zelfs een noodtoestand uit, aangezien de betogers stevige hinder blijven veroorzaken in de stad.
“Het is nog niet voorbij”
Premier Jacinda Ardern liet alvast weten dat ze niet overweegt in te gaan op de eisen van de betogers. Volgens haar staat het grootste deel van de Nieuw-Zeelandse bevolking achter het beleid. Zo’n 77 procent van de Nieuw-Zeelandse bevolking is volledig gevaccineerd. Omwille van die hoge vaccinatiegraad besliste Ardern eerder Daarbovenop benadrukte ze dat de crisis nog verre van over is.
“Volgens experten is Omikron niet de laatste variant waar we dit jaar mee geconfronteerd zullen worden”, zei Ardern in het parlement. “Het is nog niet voorbij. Al wil dat niet zeggen dat we niet vooruit kunnen gaan. Dat zijn we ook aan het doen.”
Strikte aanpak
Ardern koos voor een enorm strikte aanpak om de pandemie het hoofd te bieden. Nieuw-Zeeland isoleerde zich vanaf maart 2020 compleet van de buitenwereld, het land inreizen was zo goed als onmogelijk. Bij de minste besmetting werden volledige grootsteden in lockdown geplaatst. Zo moesten alle 1,7 miljoen inwoners van Auckland een jaar geleden in quarantaine nadat er 3 besmettingen waren ontdekt.
Die extreem harde aanpak heeft er wel voor gezorgd dat Nieuw-Zeeland lange tijd virusvrij leek. Tot september 2021 slaagde de overheid er behoorlijk goed in om het zerocovid-beleid vol te houden. Hierdoor vallen in Nieuw-Zeeland slechts 53 doden te betreuren door corona, in België zijn dat er 29.337 sinds het begin van de crisis.
Begin oktober moest Ardern echter de handdoek in de ring gooien nadat een lockdown van 7 weken er niet in slaagde de verspreiding van de Delta-variant tegen te houden. Sindsdien hanteert de overheid een minder strikt beleid, maar voor vele Nieuw-Zeelanders is het genoeg geweest.
(jvdh)