Tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar liet het winkellandschap in het Verenigd Koninkrijk een leegstand van 14,4 procent optekenen. Dat was 0,1 procentpunt minder dan het kwartaal voordien. Dat blijkt uit een een rapport van het British Retail Consortium (BRC) en de Local Data Company (LDC).
Met dit cijfer kon voor de eerste keer in vier jaar een daling van de leegstand in de Britse retail worden genoteerd. Dit gegeven biedt volgens analisten een sprankel hoop voor de Britse handelaars, die de voorbije jaren zware klappen hebben gekregen.
Nog niet rooskleurig
Ondanks de gunstige evolutie tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar, ziet de situatie van de Britse retail er volgens de analisten echter nog altijd niet rooskleurig uit. Tegenover het vierde kwartaal van twee jaar geleden ligt de leegstand immers nog altijd 0,7 procentpunt hoger.
“De uitbraak van het virus Covid-19 heeft de winkelstraten bijzonder hard geraakt”, merkt het persbureau Reuters op. “In het Verenigd Koninkrijk staat nog altijd een op de zeven winkels leeg.”
Uit het rapport bleek dat in de grote winkelstraten de leegstand tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar tegenover het kwartaal voordien een lichte verbetering tot 14,4 procent heeft geregistreerd.
In de winkelcentra was er eveneens sprake van een positieve evolutie met 0,3 procentpunt tot 19,1 procent. In de retailparken bleef de leegstand status-quo op 11,3 procent.
Hybride werken
De onderzoekers merken op dat in het zuiden van Engeland de leegstand de laagste cijfers laat optekenen. “Die regio beschikt dan ook over een bevolking met een hoger gemiddeld besteedbaar inkomen, terwijl hier ook grotere bedrijfsinvesteringen kunnen worden opgemerkt”, luidt het.
“Deze elementen hebben een gunstige impact op de retailsector. Leegstaande winkels krijgen in deze gebieden ook sneller een nieuwe bestemming.”
In Schotland en het noorden van Engeland laat de leegstand daarentegen veel hogere cijfers optekenen. In het noordoosten van Engeland staat bijna een of de vijf winkels leeg.
“Dit is de eerste echte indicatie dat de impact van de coronapandemie in bepaalde regio’s zijn hoogtepunt zou kunnen hebben bereikt”, voeren de onderzoekers aan in een commentaar op het rapport.
“Daarbij kan eveneens worden vastgesteld dat de sluitingen van een aantal vestigingen van ketens door een groei van het aantal onafhankelijke bedrijven gedeeltelijk kon worden opgevangen.”
Anderzijds waarschuwen de onderzoekers dat het systeem van het hybride werken waarschijnlijk niet snel opnieuw zal verdwijnen, waardoor het volgens hen moeilijk zal zijn om het probleem van de leegstand volledig op te lossen.
(lb)