De Europese Unie steunt de aanleg van een onderzeese elektriciteitskabel tussen Cyprus, Griekenland en Israël met een subsidie van 657 miljoen euro. Deze EuroAsia Interconnector zal de nationale elektriciteitsnetwerken van de drie landen over een afstand van 1.208 kilometer met elkaar verbinden.
Het project kadert in de activiteiten van de Connecting Europe Facility (CEF) van de Europese Unie, die grensoverschrijdende energieleveringen wil promoten en daarmee ook de energieveiligheid wil garanderen.
Geopolitiek
“Met de EuroAsia InterConnector wordt Cyprus geopolitiek opgewaardeerd”, voerde de Cypriotische regering in een reactie aan. “Het project betekent niet alleen een belangrijke mijlpaal in de strategische keuzes van de drie landen, maar versterkt bovendien de energiedoelstellingen van de regio.”
“De aanleg van de interconnector maakt tevens een einde aan het energie-isolement van Cyprus en stelt de exploitatie van natuurlijke rijkdommen veilig. Daarnaast zal het project ook het aantrekken van buitenlandse investeringen vergemakkelijken en kan ook de elektriciteitsmarkt een betere concurrentie worden verwacht.”
De Connecting Europe Facility zal een bedrag van 1,04 miljard euro investeren in een programma met vijf grensoverschrijdende infrastructuurprojecten. De EuroAsia Interconnector, die de eerste elektriciteitsverbinding tussen Cyprus en het Europese net moet realiseren, vormt het belangrijkste onderdeel van dat programma.
Kadri Simson, Europees commissaris voor Energie, wees er daarbij op dat de voorbije maanden opnieuw duidelijk hebben gemaakt dat een goed geïntegreerde Europese energiemarkt cruciaal is voor de garanties betaalbare energie en leveringszekerheid.
Pijpleiding
De verbinding zal met onderzeese kabels een afstand van 898 kilometer, met een maximale diepte van drieduizend meter, moeten overbruggen. Daarmee zal volgens de Europese Commissie een nieuw wereldrecord worden gevestigd. De aanleg van de verbinding zal een investering van ongeveer 1,57 miljard euro vergen.
De kabel krijgt een capaciteit van 1.000 megawatt, maar kan mogelijk tot 2.000 megawatt worden opgedreven. De aanleg van de verbinding zou nog dit jaar van start moeten gaan en zou tegen het midden van dit decennium worden voltooid.
Het project vormt een onderdeel van de akkoorden die Griekenland, Israël en Cyprus hebben gesloten om hun gemeenschappelijke belangen in het gebied rond de Middellandse Zee te verdedigen.
De aanleg van de elektriciteitskabel lijkt tegelijkertijd het einde voor de plannen om in de regio een pijpleiding voor het transport van aardgas aan te leggen. Daarbij zou aardgas vanuit Cyprus en Egypte langs Griekenland naar het Europese vasteland vervoerd worden.
Door een bekommernis over de haalbaarheid van het project en de negatieve impact op het leefmilieu is de steun voor deze East Med Pipeline is echter afgenomen.
(lp)