Drie Russische oorlogsschepen werden gisteren door de Belgische kustwachtvaartuigen Castor en Pollux naar het Kanaal geëscorteerd. Verwacht wordt dat er een van de volgende dagen nog drie extra onze kust passeren. De Russische schepen zijn hoogstwaarschijnlijk onderweg naar de Zwarte Zee. Maar wat gaan ze daar doen?
De zes schepen vertrokken afgelopen weekend uit de Russische havenstad Kaliningrad en voeren maandag onder de Sontbrug door, die Denemarken en Zweden met elkaar verbindt. Daarna waren er twee opties: ofwel voeren de schepen langsheen de kust van Noorwegen naar de militaire basissen aan de Noordelijke IJszee, ofwel bogen ze af naar het zuiden.
In het laatste geval zou de route hen verder langs de Noordzee, het Kanaal, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee naar de Zwarte Zee brengen, al is dat laatste nog niet zeker. Nadat de Nederlandse marine gisteren bekendmaakte de eerste drie Russische schepen door de Noordzee te escorteren, werd duidelijk dat het optie twee werd.
Oorlogsschepen
De eerste drie schepen die ondertussen bijna doorheen het Kanaal zijn gevaren, zijn de Minsk, de Korolev en de Kaliningrad, allen afkomstig uit de Russische Baltische Vloot. Het zijn Ropucha-schepen, die worden ingezet als troepenverplaatsers. Ze kunnen elk tot 450 ton dragen aan materiaal, tanks of soldaten. In totaal biedt het schip, met een laadoppervlakte van 630 vierkante meter, plaats aan 25 gepantserde voertuigen.
De drie andere schepen maken dan weer deel uit van de Russische Noordelijke Vloot, en behoren eveneens tot de Ropucha-klasse. De namen zijn voorlopig nog onbekend. Dit soort schepen wordt niet ingezet om pakweg wapens te vervoeren over de oceaan. Het zijn zeer specifieke vaartuigen die worden ingezet bij een landing of bestorming, denk maar aan de landing op Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hiermee kan Rusland dus, als het tot een invasie van Oekraïne komt, ook via de zee aanvallen.
Gigantisch front
De bovenstaande kaart toont hoe ernstig de dreiging vanop zee is voor Oekraïne. Moest het tot een invasie komen, kan Rusland aanvallen vanuit het noorden (via bondgenoot Wit-Rusland), vanuit het oosten en vanuit het zuiden, via de zee. Oekraïne moet zijn leger verspreiden over een gigantisch front, waar Rusland door zijn numerieke overmacht naar alle verwachtingen de bovenhand kan nemen.
Volgens Peter Van Maurik, een oud-marineofficier en auteur, lijkt de kans reëel dat de landingsvaartuigen onderweg zijn naar de Zee van Azov, om eerst dat stuk Oekraïne in handen te kunnen nemen. “Syrië, dat verwacht ik niet. Daar hebben de Russen wel een basis, maar daar is nu niet zoveel te doen. En door het Suezkanaal verwacht ik ook niet. Ik denk dat we ze in de Dardanellen weer zullen zien. Dat mag je over een week wel verwachten. En daarna: de Krim of de Zee van Azov”, verklaarde Van Maurik in een interview met Nederlandse nieuwswebsite Marineschepen.nl.
(mah)