Het blijft een uiterst hete politieke aardappel: de verplichte vaccins. Want, hoewel een pak politici voorstander is, beseft iedereen dat het een bijzonder gevoelig onderwerp is, dat best zo veel mogelijk draagvlak krijgt, voor het ingevoerd wordt.
- En dus beslist men in regeringskringen dat dit niet zomaar op een Overlegcomité beslist kan worden, onder ministers. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vraagt nu openlijk aan de Kamer om daar een “grondig parlementair debat” te voeren, en dan daar te beslissen.
- De beleidsmakers bestelden wel al studies en een overzichtsrapport, onder meer bij de coronacommissaris Pedro Facon. Die rapporten kunnen nu naar de Kamer, maar die hoeft daar niet op te wachten, zo stelde Vandenbroucke in het halfrond: “Het coronacommissariaat zal de inzichten bundelen, maar zelf niet echt een standpunt innemen. En het is ook niet aan het Overlegcomité om daarover te beslissen. Dit vraagt wetgeving en een breed parlementair debat. Ik zou niet wachten als het aan mij lag.
- ”Op Radio 1 reageerde Nathalie Muylle (CD&V), de ondervoorzitter van de Commissie Gezondheid in de Kamer, alvast enthousiast: de parlementsleden willen de handschoen opnemen. Maar ze waarschuwde alvast: “Ik hoop dat dit niet het laten doodbloeden is van een dossier in het Parlement; ik weet dat de timing ook kort is. We moeten dit niet binnen zes maanden doen, we moeten het nu doen”, zo stelde ze.
- Het gevaar is niet onbestaande: het is een klassieke methode van een regering om, als er geen echte consensus is, en men wil het dossier even van de baan, de zaak naar de Kamer te sturen. Daar verzandt het dossier dan in eindeloze debatten en hoorzittingen met experten, waarna er niets gebeurt.
- Het is onduidelijk of dat hier het scenario is. Onder meer CD&V en Vooruit dringen wél al lang aan op een verplicht vaccin, net als de PS aan Franstalige kant. Open Vld nam recent een bocht, en was dan toch voorstander. Zij stonden alvast niet te springen om de premier dan zo openlijk een verplichte vaccinatie te laten communiceren, vanuit een Overlegcomité.
- Maar ook de groenen staan wat aarzelend in het debat: een deel van hun radicale achterban schuurt aan tegen de beweging die erg kritisch naar de vaccins en de ‘big farma’ kijkt.
- De federale regering en de deelstaten plannen ondertussen een nieuw Overlegcomité. Dat zou er niet deze, maar pas volgende week komen. Men wil vooral afwachten wat de Omikronvariant doet.
- Overigens gaat die variant ook hevig in de Wetstraat rond: Bart De Wever (N-VA) zat ook verplicht thuis in quarantaine, zoals duizenden andere Vlamingen. Al mag hij vandaag zijn isolatie wel al verlaten: Omikron is nu eenmaal niet meer hetzelfde dodelijke coronavirus van de eerste golf.