De Amerikaanse bandenfabrikant Goodyear heeft een band ontwikkeld die voor 70 procent uit duurzame bestanddelen bestaat. Onder meer wordt gebruik gemaakt van olie van sojabonen, het kaf van rijst en plastic flessen. Dat heeft Goodyear Tire & Rubber Company gemeld.
Over tien jaar wil Goodyear echter een band op de markt hebben gebracht die voor 100 procent uit hernieuwbare materialen bestaat.
Bestanddelen
“Bij de ontwikkeling van het nieuwe product werd gebruik gemaakt van dertien bestanddelen die op het gebied van duurzaamheid aanzienlijke voordelen bieden in vergelijking met conventionele banden”, verduidelijkt Chris Helsel, technologische directeur bij Goodyear .
Helsel maakt daarbij gewag van stoffen zoals roet uit industriële processen of silica afkomstig van rijstkaf, dat vaak wordt weggegooid en op stortplaatsen terecht komt. Hij voegt eraan toe dat de nieuwe band een grote stap vooruit betekende voor de inspanningen van het bedrijf om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen.
De bandenindustrie werkt traditioneel met grondstoffen en productieprocessen die ervoor zorgen dat hun eindproducten moeilijk kunnen worden gerecycleerd. De sector doet echter inspanningen om banden met een lagere impact op het leefmilieu te ontwikkelen, terwijl tevens gepoogd wordt de recyclagepercentages op te voeren.
Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen zou uiteindelijk moeten leiden tot een beperking van de afvalproductie en tevens in een lagere impact op het leefmilieu moeten uitmonden.
Sojaolie
Goodyear benadrukte dat de nieuwe band zou moeten resulteren in een aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk. “De sector gebruikt onder meer roet dat afkomstig is van de verbranding van verschillende aardolieproducten”, verduidelijkt het bedrijf.
“De nieuwe band doet echter beroep op roet dat afkomstig is van methaan, koolstofdioxide en plantaardige olie.” Ook het gebruik van gerecycleerde vezels van plastic flessen moet Goodyear helpen om de ecologische voetafdruk van zijn bandenproductie verminderen.
“De inzet van sojaolie in de nieuwe banden vormt eveneens een belangrijke innovatie die helpt om de rubbersamenstelling van een band soepel te houden bij wisselende temperaturen”, merkt Goodyear nog op.
“Sommige milieuactivisten voeren aan dat de groeiende vraag naar soja een aanzienlijke impact op het leefmilieu heeft, maar bij de bestaande activiteiten in de productie voor de voedingssector blijft er een aanzienlijk overschot aan olie over dat voor het gebruik in industriële toepassingen beschikbaar is.”
“Aan het begin van dit decennium heeft Goodyear zich het ambitieuze doel gesteld om over een periode van tien jaar een band te produceren die voor 100 procent uit duurzame materialen is gemaakt”, stipt Chris Helsel nog aan. “Onze wetenschappers en ingenieurs hebben inmiddels al een grote vooruitgang geboekt om dat doel te bereiken.”
(kg)