Cryptocriminelen hebben 14 miljard dollar buitgemaakt in 2021

De populariteit van de cryptomunten heeft ook een keerzijde: fraudeurs gebruiken de digitale munten graag om mensen op te lichten. Cryptocriminelen zijn vorig jaar aan de haal gegaan met zo’n 14 miljard dollar, leren cijfers van Chainalysis, een analysebedrijf gespecialiseerd in cryptomunten.

Het aantal criminele feiten op de blockchain is zienderogen aan het toenemen. Dat meldt CNBC op basis van de cijfers van Chainalysis. Uit die cijfers blijkt dat er in 2021 meer cryptogerelateerde criminele feiten waren dan in het jaar voordien. Het analysebedrijf heeft een stijging opgetekend van 79 procent. Criminelen hebben vorig jaar in totaal 14 miljard dollar buitgemaakt.

Oplichting en diefstal

Oplichting was het meest voorkomende criminele feit op de blockchain in 2021. Op die manier zijn cryptocriminelen aan de haal kunnen gaan met 7,8 miljard dollar, oftewel 82 procent meer dan in 2020. Via diefstal van cryptomunten, meestal door cryptobedrijven of -platforms te hacken, hebben criminelen 3,2 miljard dollar buitgemaakt. Dat is een toename van maar liefst 516 procent in vergelijking met vorig jaar.

In 2021 was ook “rug pull” aan een stevige opmars bezig. Criminelen pakken daarbij uit met schijnbare betrouwbare cryptoprojecten om zo kapitaal op te halen. Eenmaal ze voldoende investeerders hebben aangetrokken, verdwijnen ze met het investeringskapitaal. De cryptomunt Squid Game (SQUID) was vorig jaar een mooi voorbeeld van een “rug pull”. Er wordt geschat dat de oplichters achter de zwendel waarschijnlijk meer dan 3 miljoen dollar hebben gestolen.

Populariteit DeFi

Volgens Chainalysis is de forse toename van cryptocriminaliteit het gevolg van de opkomst van DeFi, oftewel decentralized finance. Dat zijn als het ware contracten die kunnen afgesloten worden op de blockchain, zonder dat er een persoon, zoals bijvoorbeeld een makelaar of een bank, moet tussenkomen.

“DeFi is één van de meest opwindende evoluties binnen de cryptowereld en biedt enorme kansen voor zowel ondernemers als cryptogebruikers”, laat het analysbedrijf weten in een nota. “Maar het is onwaarschijnlijk dat DeFi zijn volledige potentieel zal verwezenlijken als dezelfde decentralisatie, die het zo dynamisch maakt, ook wijdverspreide oplichting en diefstal toelaat.”

Kwetsbaarheden in de codes

De DeFi-transactievolume groeide met 912 procent in 2021, volgens gegevens van Chainalysis. De toenemende populariteit is weliswaar niet zonder gevaren, zoals uit de cijfers hierboven al bleek. Kim Grauer, onderzoekshoofd bij Chainalysis, merkt in een reactie aan CNBC op dat veel van de nieuwe protocollen die worden gelanceerd kwetsbaarheden in de codes hebben die hackers kunnen uitbuiten. Die kwetsbaarheden waren verantwoordelijk voor 21 procent van de hacks in 2021.

“Er zijn weliswaar derde partijen die code-audits uitvoeren en publiekelijk aanwijzen welke protocollen veilig zijn, maar veel gebruikers kiezen er toch voor om met risicovolle platforms te werken die deze stap omzeilen als ze denken een beter rendement te kunnen behalen”, aldus Grauer.

Cryptocriminaliteit mag dan een recordhoogte hebben bereikt, onderzoekers merken op dat de groei van het legitieme gebruik van crypto’s de groei van het criminele gebruik ver overtreft. Transacties waarbij illegale adressen betrokken waren, vertegenwoordigden een historisch dieptepunt van slechts 0,15 procent van het totale crypto-handelsvolume van 15,8 biljoen dollar in 2021.

(bzg)

Meer