Key takeaways
- 95 procent van de Vlaamse gemeenten heeft nu een schepen voor dierenwelzijn.
- Het aanstellen van een schepen die verantwoordelijk is voor dierenwelzijn zorgt voor verantwoording en zichtbaarheid van lokaal beleid.
- Tegen 2025 mag geen enkele gemeente achterblijven in het prioriteren van dierenwelzijn.
Voortgang en succesverhalen
De Vlaamse Minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, kondigde met tevredenheid aan dat 95 procent van de gemeenten en steden nu een schepen voor dierenwelzijn hebben aangesteld. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van acht jaar geleden, toen slechts een derde van de gemeenten zo’n functie had. Weyts drong er bij de overige 15 gemeenten op aan om dit voorbeeld te volgen en benadrukte de noodzaak van een duidelijk aanspreekpunt en coördinator voor het dierenwelzijnsbeleid in elke gemeente.
Weyts’ oproep werd kracht bijgezet tijdens een bijeenkomst voor lokale overheden over het dierenwelzijnsbeleid. Hij benadrukte de vooruitgang die geboekt is op Vlaams niveau, waar dierenwelzijn een volwaardige verantwoordelijkheid is geworden. Het succesverhaal heeft veel steden en gemeenten geïnspireerd om soortgelijke modellen aan te nemen. Momenteel hebben 270 gemeenten een aangewezen wethouder voor dierenwelzijn, waardoor het duidelijk is wie zich actief inzet om het welzijn van dieren te verbeteren.
Strategieën en toezeggingen
In de afgelopen tien jaar heeft Vlaams minister Weyts het voortouw genomen in een robuust dierenwelzijnsbeleid, waarbij het personeelsbestand verdrievoudigd is en het budget vertienvoudigd. Naast belangrijke vooruitgang op het gebied van wetgeving, is er ook een groeiende erkenning van dierenwelzijn bij wetshandhavingsinstanties, openbare aanklagers en lokale overheden.
De trend om wethouders aan te stellen met een expliciete verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn begon in 2014. In 2017 had een derde van de gemeenten deze praktijk overgenomen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 steeg dit aantal tot ongeveer 80 procent. De laatste verkiezingen hebben deze vooruitgang nog versneld, waardoor 95 procent van de 285 Vlaamse gemeenten nu een schepen voor dierenwelzijn heeft.
Boodschap en verwachtingen
De boodschap van Weyts aan de resterende 15 gemeenten is duidelijk: stel een schepen aan die verantwoordelijk is voor dierenwelzijn. Deze eenvoudige stap zorgt ervoor dat er verantwoording wordt afgelegd en dat het lokale dierenwelzijnsbeleid zichtbaar is, wat alle inwoners ten goede komt. Weyts benadrukte dat in 2025 geen enkele gemeente op dit cruciale gebied achter mag blijven. Hij noemde het voorbeeld van zwerfkattenbeheer, een beleid dat coördinatie en toezicht op gemeentelijk niveau vereist.
Tijdens een bijeenkomst met wethouders die verantwoordelijk zijn voor dierenwelzijn, bedankte Weyts hen voor hun inspanningen en benadrukte hij het belang van het delen van succesvolle lokale praktijken. “We hebben nu bondgenoten voor een beter dierenwelzijn in bijna elke gemeente,” verklaarde Weyts. Hij erkende dat de Vlaamse burgers steeds meer belang hechten aan dierenwelzijn en van hun lokale overheden verwachten dat ze er een prioriteit van maken. Hij besloot met het vieren van de wijdverspreide betrokkenheid bij de beweging die tien jaar geleden op Vlaams niveau werd gestart.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!