Volgens Tom Lee van Fundstrat, een invloedrijk marktanalist, is er ongeveer 90 procent kans dat de S&P500 in 2022 al de bodem zal hebben bereikt. De specialist denkt dat die index alleen maar zal stijgen als de Verenigde Staten een recessie vermijden.
Inflatie, stijgende rentevoeten, problemen in de bevoorradingsketen, de oorlog in Oekraïne, stijgende grondstoffenprijzen… Wall Street heeft een paar schokken te verwerken gekregen, maar staat slechts 5 procent lager dan aan het begin van het jaar. De S&P500, waarin de 500 grootste Amerikaanse bedrijven zijn opgenomen, is zelfs sterk gestegen sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen.
De aandelenmarkten hebben de jongste tijd dus heel wat veerkracht getoond. Volgens Lee is dat een reden om optimistisch te zijn over de toekomst van de (Amerikaanse) beurzen. In een nota die vrijdag werd gepubliceerd en door Business Insider werd opgepikt, schat hij dat de S&P500 tegen het einde van het jaar de kaap van 5.100 punten zal ronden. Dat is 13 procent hoger dan vandaag, en 24 procent hoger voor beleggers die op de bodem van 24 februari in de index hebben geïnvesteerd.
Nog een positief signaal
Een ander positief signaal kan worden gevonden in de recente rally boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er 31 “belangrijke omkeringen” geweest waarbij de S&P500 meer dan 6 procent onder zijn 200-daags voortschrijdend gemiddelde daalde en vervolgens aan het eind van het jaar boven die indicator sloot.
Van de veertien op de vijftien keer dat er zo’n signaal was tijdens een periode waarin de VS zich niet in recessie bevond, zoals vandaag het geval is, heeft de index zes maanden later een mediaan rendement gerealiseerd van 10 procent. De S&P500 schoot in alle gevallen twaalf maanden later hoger, met een mediaan rendement van 17 procent. De laatste keer dat dit signaal afging was in mei 2020 en maart 2016, twee momenten die sterke koopkansen bleken te zijn.
Even turbulentie, daarna beterschap
Volgens Lee mogen we de komende drie tot vier maanden nog momenten van turbulentie verwachten. Hij heeft vertrouwen in komende zes tot twaalf maanden. De analist is ervan overtuigd dat Amerikaanse aandelen “het beste huis in een slechte buurt” zijn.
“De VS heeft nog steeds de beste bedrijven en is de meest liquide markt,” zei hij. Het is waar dat de VS bijna onafhankelijk is van energie, de nieuwe technologieën domineert en het machtigste leger ter wereld heeft, drie factoren van stabiliteit.
Sommige economen waarschuwen voor stagflatie of recessie als gevolg van de omgekeerde rentecurve op de obligatiemarkten. Maar de oververhitte Amerikaanse arbeidsmarkt lijkt zich te stabiliseren en terug te keren naar een normale situatie. Het post-pandemisch vertrouwen van de gezinnen en consumptie houden aan ondanks inflatie, is zijn redenering.
(evb)