90-jarige vrouw overleden na besmetting met twee varianten tegelijk: “Onderschat fenomeen”

Een 90-jarige Belgische vrouw die in maart overleed aan Covid-19 was besmet met de Alpha- en Beta-variant. Zogenaamde co-infectie wordt zelden onderzocht.

De vrouw werd in maart opgenomen in het OLV Ziekenhuis in Aalst na een reeks valpartijen. Ze testte diezelfde dag positief op Covid-19. Haar toestand verslechterde snel, na vijf dagen overleed de vrouw.

Co-infectie

Opvallend is dat ze gelijktijdig besmet bleek te zijn met zowel de Alpha- als de Beta-variant van het coronavirus. De Alpha-variant vond zijn oorsprong in Groot-Brittannië, de Beta-variant werd ontdekt in Zuid-Afrika.

Volgens moleculair bioloog Anne Vankeerberghen van het OLV Ziekenhuis in Aalst, die een alsnog niet-gepubliceerde studie schreef over het fenomeen, zijn er “geen andere gepubliceerde gevallen” van soortgelijke co-infecties. “Dit is een van de eerste gedocumenteerde gevallen van co-infectie met twee verontrustende varianten van SARS-CoV-2”, Vankeerberghen.

“Beide varianten circuleerden op dat moment (in maart, red.) in België, dus het is waarschijnlijk dat de dame ‘ge-co-infecteerd’ was met verschillende virussen van twee verschillende mensen”, aldus Vankeerberghen. “Helaas weten we niet hoe ze besmet is geraakt.”

Snelle PCR-tests

“Het fenomeen wordt waarschijnlijk onderschat”, zegt ze. Onder andere doordat er maar beperkt wordt getest op zorgwekkende varianten. Ze pleit er daarom voor om meer gebruik te maken van snelle PCR-tests om gekende virusmutaties op te sporen.

Vankeerberghen weet echter niet op de co-infectie een rol heeft gespeeld bij de snelle achteruitgang van de patiënt.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20