Brent ruwe olie, de internationale oliemaatstaf, piekte donderdag voor het eerst sinds 2014 boven de 90 dollar. De piek komt omdat de geopolitieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne blijven toenemen, en omdat het aanbod krap blijft bij een opleving van de vraag. Dat schrijft Business Insider.
Brent ruwe olie steeg met ongeveer 1 procent en noteerde donderdagochtend voor het eerst sinds oktober 2014 op 90,87 dollar per vat, toen de sterke vraag naar de grondstof groter was dan het wereldwijde aanbod. West Texas Intermediate (WTI) ruwe olie werd verhandeld aan 88,22 dollar per vat, ook het hoogste niveau in ongeveer zeven jaar tijd.
Hoewel de aankondiging van de Fed om in maart een renteverhoging door te voeren voor enige verkoopdruk op de oliemarkt zorgde, klom Brent deze ochtend dus doodleuk weer naar 90 dollar per vat.
Oekraïne-crisis
“Een meer uitgesproken prijsdaling wordt voorkomen door de Oekraïne-crisis, omdat er nog steeds zorgen zijn dat Russische olie- en gasleveringen kunnen worden belemmerd in het geval van een militaire escalatie”, stelt de Duitse grootbank Commerzbank in een donderdag uitgebrachte nota.
Rusland verzamelt al wekenlang duizenden troepen en artillerie aan de grens met Oekraïne, wat de grondstoffenmarkten in beroering brengt. Oekraïne en de VS hebben gewaarschuwd voor een op handen zijnde invasie, maar Rusland heeft herhaaldelijk beweerd dat het niet van plan is een dergelijke actie te ondernemen.
De olieprijzen stegen deze week toen het conflict tussen de twee landen oplaaide en de VS en enkele Europese bondgenoten zich hierdoor bemoeiden. Rusland is de op één na grootste olieproducent ter wereld en handelaars zijn alert voor elke verstoring die van invloed kan zijn op de energieleveringen aan Europa.
150 dollar per vat
Economen van zakenbank JP Morgan bevestigden vorige week nog eens hun voorspelling dat olie in het eerste kwartaal van 2022 naar 150 dollar per vat zou kunnen stijgen. Dit zou zeker gebeuren als het conflict tot een aanbodschok leidt.
Goldman Sachs schrijft dan weer dat verstoringen in de bevoorradingsketen onwaarschijnlijk zijn, maar dat de energieprijzen kunnen stijgen gezien de toch al krappe markt.
“Grondstoffenmarkten zijn in toenemende mate kwetsbaar voor verstoringen, na een paar jaar van historisch lange onderbrekingen na de eerste Covid-schok”, aldus de firma in een woensdag gepubliceerde nota aan haar klanten.
(ns)