Hoe moet ik geld lenen aan familie?

Je zus wil een bedrijfje oprichten maar beschikt zelf niet over genoeg eigen vermogen om het op te starten dus ze vraagt jou om geld. Jij kan haar uit de nood helpen en er zelf nog iets bij winnen. Hoe? Door samen voor een win-winlening te kiezen.

Wat is een win-winlening?

Een win-winlening is de lening waarbij iedereen wint! Wie is iedereen? Enerzijds de kredietgever en anderzijds de kredietnemer. De kredietgever is een particulier die geld uitleent aan een kleine tot middelgrote onderneming. De kredietnemer is de persoon achter de kleine of middelgrote onderneming.

De kredietgever is een particulier die genoeg centen op zijn spaarboek heeft staan die hij gedurende acht jaar kan missen om uit te lenen aan een vriend, familielid of kennis die het nodig heeft voor zijn onderneming.  In ruil voor het geld dat hij uitleent, krijgt de kredietgever jaarlijks een belastingkrediet waardoor hij recht heeft op een verminderde belastingbijdrage omdat hij al heeft bijgedragen aan de financiële groei van iemand zijn onderneming.

De kredietnemer wint ook wanneer hij een win-winlening aangaat. Hij kan gedurende acht jaar de lening aflossen en dat gemiddeld aan een lager rentetarief dan wanneer hij zou lenen bij de bank. Daarnaast leent hij bij iemand die hij kent en kan hij eventueel een beroep doen op zijn expertise, advies en feedback.

Tip: Maak een gratis simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Moet je rekening houden met bepaalde voorwaarden?

Net zoals bij elke andere lening zijn er ook enkele voorwaarden verbonden aan de win-winlening. In het algemeen kunnen enkel kmo’s een beroep doen op de win-winlening. Verder hou je best rekening met volgende puntjes: 

  • De kredietgever mag geen werknemer zijn van de kmo waaraan het geld leent;
  • De kredietgever moet gelokaliseerd en gevestigd zijn in het Vlaams Gewest;
  • De kredietgever mag maximum 50.000 euro lenen;
  • De kredietnemer mag maximum 200.000 euro ontlenen;
  • De lening wordt terugbetaald over acht jaar en er bestaan verschillende aflossingsmogelijkheden;

Voor een gedetailleerder overzicht surf je best eventjes door naar de site van de win-winlening zelf.

Wat als je familie het geld niet kan terugbetalen? 

De win-winlening is een achtergestelde lening wat wil zeggen dat de kredietgever pas als laatste wordt uitbetaald mocht de kmo failliet gaan. Wanneer de kredietnemer het verschuldigde bedrag niet kan terugbetalen, kan de kredietgever tot 30 procent van het openstaande bedrag terugkrijgen via een eenmalig belastingkrediet. De resterende 70 procent is hij in het ergste geval kwijt. 

Conclusie: een win-winlening is de ideale manier om geld te lenen wanneer je familie, vrienden of kennissen een financieel duwtje in de rug wil geven. Er zijn tal van voordelen aan verbonden voor beide partijen. Jij  kan genieten van een belastingkrediet en na acht jaar heb je het volledige bedrag terug op je rekening staan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20