7 redenen waarom Zwitserland het best geleide land ter wereld is

Zwitserland is een uitzonderlijk stabiel en goed geleid land. Het World Economic Forum noemde het in september het meest concurrentiële land ter wereld en de Zwitsers hebben, in tegenstelling tot hun buurlanden, geen eurocrisis als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangen. Er zijn nog tal van andere redenen waarom Zwitserland zo’n geweldig land is. de Duitse econoom Gerd Habermann geeft er zeven op Business Insider.

  1. Klein is goed

Hoe groter het land, hoe groter het staatsapparaat en hoe duurder en ingewikkelder de bureaucratie. Zwitserland is een klein land en het overkoepelend niveau boven dat van de deelstaten is niet zo groot dat het onpraktisch en onbetaalbaar wordt.

  1. De overheid wordt rechtstreeks verantwoordelijk gehouden door de burger

Er bestaat in Zwitserland geen gigantische bureaucratische bevolkingsklasse zoals in andere Europese landen en de kiezer heeft er meer macht dan eender waar. De overheid is afhankelijk van de goedkeuring van haar burgers voor alles, gaande van publieke uitgaven tot de aanstelling van rechters.

  1. Alles is gedecentraliseerd

De bevoegdheden van Zwitserland zelf zijn miniem in vergelijking met die van de kantons en de steden, die ook instaan voor het gros van de belastingen. Dit zorgt ervoor dat elk deel van het land concurreert met de andere delen om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn voor bedrijven en individuen.

  1. Men neemt de meeste beslissingen op lokaal niveau

Vanwege de verregaande decentralisatie hebben beslissingen betrekking op kleine gebieden, waardoor de verschillende gemeenschappen weinig van hun verlangens moeten inboeten en krijgen wat ze willen.

  1. Er zijn geen carrièrepolitici

Er is geen echte politieke klasse. Burgers bekleden openbare ambten terwijl ze ook nog een eigen job hebben. Op deze manier vermijdt men grotendeels de problemen van lobbyisten, belangenconflicten en rigide politieke structuren.

  1. Het land trekt geld en talent aan

De neutraliteit en de praktische instelling van Zwitserland trekt erg veel financieel en intellectueel kapitaal aan.

  1. Het is een land waar de middenklasse regeert

De Zwitserse cultuur draait niet om een bepaalde etniciteit, taal of religie, maar om een gematigde, ondernemende, realistische en praktisch ingestelde attitude: de filosofie van de middenklasse.

 

Meer