7 op 10 Belgische techstart-ups zit in Vlaanderen

Techstart-ups in België waren in 2017 goed voor 10.349 jobs. Het leeuwendeel daarvan is in Vlaanderen te vinden, zegt de KU Leuven.

De cijfers dateren weliswaar uit 2017, maar tonen toch een duidelijke trend. Vlaanderen is vruchtbare grond voor start-ups. Dat blijkt uit data van de KU Leuven en techbedrijf Sirris en schrijft De Tijd.

Vlaamse tech start-ups

Zeven op de tien Belgische techstart-ups zijn gevestigd in Vlaanderen, twee op de tien in het Brussels Gewest. In heel België hebben de techstart-ups 3.223 loontrekkenden in dienst. 1.958 zelfstandigen zijn tewerkgesteld als zaakvoerder of bestuurder. Daarnaast zijn er nog 5.168 extra medewerkers, van wie 2.963 werken vanuit het buitenland.

Hoewel Brussel van alle provincies het meeste techstart-ups telt, scoort Oost-Vlaanderen het best qua tewerkstelling: met 249 startende ondernemingen is de provincie goed voor 822 werknemers.

De meerderheid van die Oost-Vlaamse jobs zit in Gent. Volgens het onderzoek staat de stad Gent in goed contact met jonge ondernemers en kan ze daarom inspelen op de noden van starters.

Brussel

De start-ups in Vlaanderen zijn gemiddeld groter dan in Brussel. Dat kan erop wijzen dat startende bedrijven moeite hebben om hun kinderschoenen te ontgroeien.

Op vlak van diversiteit doen de techstart-ups het minder goed: in vergelijking met andere startende ondernemingen zijn de werknemers vaker mannen, hoogopgeleid en van Belgische origine. Het genderevenwicht is veraf. Driekwart van de werknemers in techstart-ups is een man, tegenover 57 procent over alle sectoren heen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20