7 manieren om te slijmen bij de baas zonder als slijmbal over te komen

Niemand wil als slijmbal aanzien worden. Toch kan slijmen een erg effectieve manier zijn om hogerop te raken in de bedrijfswereld. Hier zijn zeven tips om effectief je baas te vleien, van de hand van de onderzoekers Ithai Stern en James Westphal. De tips komen uit de studie Stealthy Footsteps to the Boardroom: Executives’ Backgrounds, Sophisticated Interpersonal Influence Behavior, and Board Appointments

  1. Leid je vleierij in met zinnen als “ik weet dat je dit liever niet hoort, maar …” of “het is niet mijn bedoeling om je in verlegenheid te brengen, maar …”
  2. Laat je complimenten overkomen als een vraag om advies. Vraag iets in de zin van “hoe ben je erin geslaagd om dit tot een succesvol einde te brengen?” Het idee dat hier achter zit is om te vragen “hoe repliceer ik je succes?”, een compliment dat overkomt als een poging om te leren.
  3. Discussieer met je baas vooraleer akkoord te gaan. Je baas wil niet het gevoel hebben omringd te zijn door jaknikkers.
  4. Kom de mening van je baas te weten zonder die expliciet te vragen. Wanneer je die mening dan later als de jouwe voordoet in zijn bijzijn; komt dat geloofwaardiger over.
  5. Geef complimenten over je baas aan een vriend en niet rechtstreeks aan hem. Een baas doorziet een compliment vaak als een poging tot slijmen. Maar als die later te weten komt dat je zijn lof hebt gezongen bij een vriend, betekent dit veel meer.
  6. Toon de baas dat je zijn waarden deelt. Hij zal daarna meer belang hechten aan je mening.
  7. Laat hem weten dat je lid bent van of dezelfde organisatie steunt als hijzelf.
Meer