7 dagelijkse routines die verhinderen dat je je potentieel realiseert

Vaak leven we in een routine waar we onszelf geen vragen meer bij stellen en die ons ervan weerhoudt ons volledige potentieel te realiseren. Toch kunnen kleine gedragsveranderingen de uitkomst van ons leven sterk wijzigen. Dit zijn zeven voorbeelden van gewoontes die je beter zou afzweren als je je beter in je vel wil voelen.

1. Teveel sociale media gebruiken

Is het eerste wat je ’s ochtends doet je telefoon nemen en even door Facebook scrollen? Hoelang lig je zo in bed te staren naar statusupdates en profielfoto’s? Waarschijnlijk net zolang tot je aan de laatste statusupdate komt die je gisterenavond net voor het slapengaan las? Er bestaan betere manieren om in slaap te vallen en wakker te worden. De dag beginnen met een paar stretch-oefeningen bijvoorbeeld zorgt niet alleen voor minder stijve spieren, het geeft je ook onmiddellijk een energieboost. Een gezond ontbijt met de nodige proteïnen vlak na het opstaan doet je metabolisme versnellen en zal je helpen overtollig gewicht te verliezen. Je ochtendroutine veranderen kan je hele dag er anders laten uitzien.

MS

2. Je zorgen maken om niets

Zoveel van onze tijd gaat op aan piekeren over zaken waar we uiteindelijk toch niets kunnen veranderen. Soms moet je het leven leren nemen zoals het is en je niet constant zorgen maken om de toekomst. Laten we iets minder controlefreaks zijn en af en toe de zaken gewoon op hun beloop te laten. Alles wat gebeurt in ons leven is onderdeel van een proces en moeilijke momenten zijn daar een onderdeel van. Gelukkig gaan ze ook altijd weer voorbij.

3. Zelfgenoegzaam zijn

Het is niet omdat je tevreden bent met de bekende paden dat er daarbuiten niets te beleven valt. Hoeveel restaurants zitten er niet bij je in de buurt waar je nog nooit gegeten heb? Natuurlijk is die steak in dat ene restaurant geweldig, maar je mist zoveel door telkens voor hetzelfde te kiezen. Waarom ga je niet eens op zoek naar een compleet nieuwe hobby? Verlaat je comfortzone, leer een vreemde taal, ga op yogales of leer gitaar spelen en voor je het weet wordt een hobby een passie.

4. Als een zwerver naar school of werk

Ok, je ziet er niet echt als een zwerver uit maar toch, je doet misschien ook niet heel veel moeite om je stijlvol te kleden voor school of werk. Het is waar dat je je collega’s elke dag ziet en dat je niet elke dag een modeshow kan lopen, maar toch vertelt je kledij veel over je persoonlijkheid. Zou je je niet beter in je vel voelen als je er iets meer bijzonder uitzag? Investeer eens wat meer in jezelf. Het kan je zelfs helpen een goede indruk te maken op je chef en zo een promotie los te krijgen.

5. Je wekelijkse uur sport overslaan omdat je de hele reeks van (vul zelf in) aan het bekijken bent

Het is waar, de laatste jaren komen er tal van geweldige series uit. Maar of het nu ‘House of Cards’, ‘Ozark’, ‘3%’, of ‘Game of Thrones’ is, je hoeft geen heel seizoen op één dag te kijken. Hoe comfortabel het ook kan zijn om met een goed glas wijn en een borrelhapje onder je deken op de bank te gaan liggen, het zal je nooit dezelfde voldoening geven als een uurtje fietsen, lopen of fitnessen. En daarbij, als je graag in het tussenseizoen ook iets te kijken wilt hebben dan kan je beter nu een beetje doseren. Netflix gaat heus niet lopen.

6. Toegeven aan verleidingen

Tussen droom en daad staan jammer genoeg steeds veel praktische bezwaren, of laten we zeggen verleidingen. Je kan wel 10 kilo willen afvallen maar je huisgenoten hebben graag een koelkast gevuld met lekker ongezond eten. Of je wou wel stoppen met roken maar je wist niet dat dit jaar zo stresserend zou worden op je werk. Toch is het goed om jezelf bepaalde doelen te stellen en dag na dag te werken aan het bereiken daarvan. Laat je niet door één tegenslag van het rechte pad brengen en vooral, geef jezelf dagelijks een klopje op de borst als je de zelfdiscipline hebt gehad om aan het bereiken van je doel te werken. Je dromen zijn enkel bedrog als je ervoor kiest om jezelf te bedriegen.

7. Je eigen leven niet in handen nemen

Dit is eerder een attitude-probleem dan een gewoonte. Veel mensen geloven niet dat ze hun eigen leven in handen hebben: “Het gaat er in het leven niet om jezelf te vinden, leven gaat over jezelf creëren,” schreef George Bernard Shaw daarover” Ons leven is geen vooraf uitgestippeld pad. Als er iets in je leven is waar je niet tevreden mee bent dan moet je stappen durven zetten om dit te veranderen. Enkel jij kan je leven een andere richting geven. En al zal je daar misschien wel voor moeten vechten, want niemand gaat het voor jou doen.