7 cijfers die aangeven hoe de superrijken zich tijdens Covid verder verrijkten

1. Wereldwijd vermogen gestegen van 5.000 naar 13.000 miljard dollar

Het totale vermogen van miljardairs wereldwijd is de voorbije 12 maanden gestegen van 5.000 naar 13.000 miljard dollar. Dit is volgens de miljardairslijst van het tijdschrift Forbes de grootste stijging ooit.

2. Centrale banken injecteerden 9.000 miljard dollar in wereldeconomie

Terwijl het virus zich verspreidde, injecteerden de centrale banken 9.000 miljard dollar in economieën over de hele wereld. Op die manier wilde men de wereldeconomie overeind houden. Een groot deel van dat geld stroomde naar de financiële markten, en van daaruit naar het vermogen van de superrijken. 

3. Aantal miljardairs steeg met bijna 700 tot meer dan 2.700

Het is volgens de Forbes list 2021 de grootste toename in het aantal miljardairs ooit. De grootste stijging deed zich voor in China, waar er 238 miljardairs bijkwamen – of één per 36 uur – voor een totaal van 626. Daarna volgden de VS, waar er 110 bijkwamen voor een totaal van 724. 

4. Fortuin van Tesla-oprichter Elon Musk verzesvoudigd

Musks fortuin steeg in een jaar tijd van 25 miljard dollar naar meer dan 150 miljard dollar, een bedrag dat niet lang geleden nog onmogelijk leek. 

5. Rijkste man ter wereld: Jeff Bezos met 177 miljard dollar

Musk was even de rijkste man ter wereld, maar moest die plek gauw opnieuw afgeven aan Amazonbaas Jeff Bezos. Toch kan diens rijkdom worden gerelativeerd. Zijn fortuin bedraagt 0,8 procent van het Amerikaanse bbp, wat maar de helft is in vergelijking met de rijkdom van John D. Rockefeller, die begin vorige eeuw de rijkste man op aarde was. Zijn rijkdom bedroeg 1,6 procent van het bbp.

Ook in andere landen zijn er veel ‘Rockefellers’, met bovenaan de lijst de selfmade modekoning Amancio Ortega in Spanje (Inditex group met o.m. Zara, Massimo Dutti en Bershka). Daarna volgen de Mexicaanse telecomtitaan Carlos Slim (telecommunicatiebedrijf Telmex) en Bernard Arnault in Frankrijk (LVMH, met luxemerken als Louis Vuitton, Dior en Fendi). Ze bezitten elk een fortuin dat meer dan 5 procent van het bbp van hun land vertegenwoordigt. 

6. Zweden: van 26 naar 41 miljardairs in laatste vijf jaar, waarvan 10 het voorbije jaar

Het voorbije jaar schoot de rijkdom van de Zweedse miljardairs als percentage van het bbp omhoog van 20 naar bijna 30 procent. Verrassend voor een land dat vaak wordt gezien als een sociaal-democratisch utopia. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk volgen met een stijgend aantal miljardairs tot respectievelijk 17 en 7 procent van het bbp.

7. In deze 3 landen profiteerden miljardairs het meest van de covidcrisis

Het gaat om de rijkdom van miljardairs uitgedrukt als percentage van het bbp:

1/ Rusland: een stijging van 23 % naar 33 % van het bbp.

2/ Zweden: van 20 % naar bijna 30 % van het bbp.

3/ India verdubbelde: van 10 % naar 20 % van het bbp. (Ddw)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20