6.000 coöperanten kandidaat om klant te zijn bij NewB

Van de 116.000 coöperanten van de nieuwe ethische bank NewB hebben er zich 6.000 aangemeld om mee te doen aan de lanceringsfase. Dat raakte bekend na de algemene vergadering.

De aandeelhoudersvergadering van afgelopen zaterdag was het operationele startschot van NewB, de langverwachte nieuwe coöperatieve bank die vakbonden en middenveldorganisaties lanceren. Het project ontstond in 2011 en verwierf begin dit jaar de zo begeerde banklicentie. Volgend jaar komt de bank echt op de markt. Thierry Smets, de voormalige topman van vermogensbank Puilaetco, werd op de vergadering officieel benoemd tot CEO.

Volgens NewB zijn de eerste bankrekeningen klaar. Maar niet iedereen kan meteen een rekening openen. ‘In de loop van de volgende weken zullen we stapsgewijs de coöperanten contacteren die zich hebben opgegeven om deel te nemen aan de lanceringsfase van onze bank’, zegt NewB.

Ruim 6.000 coöperanten hebben zich opgegeven. Dat is maar een fractie van de 116.000 coöperanten, maar wel al te veel voor de lanceringsface. NewB gaat de deelnemers daarom uitloten. Sommige kandidaat-rekeninghouders zullen ‘een beetje geduld moeten uitoefenen.’

Nulrente

Wie een spaarrekening opent bij de nieuwe bank NewB zal daarop geen rente ontvangen. Dat heeft de bank nog eens bevestigd. Zoals eerder aangekondigd zal NewB niet-gereglementeerde spaarrekeningen aanbieden, dus niet het ‘echte’ spaarboekje met zijn fiscale gunstregime. Dat wil onder meer zeggen dat er geen wettelijke minimumrente van 0,11 procent zal gelden.

‘De rente is nul procent’, bevestigt een woordvoerster aan nieuwsdienst Belga. Het is niet de bedoeling negatieve rentes aan te rekenen op spaargeld. Volgens de woordvoerster is klant worden van NewB – de bank werkt met coöperanten – een bewuste keuze en gebeurt dit niet om de rente.

Oxfam

De winkels van Oxfam Wereldwinkels worden de partners voor de verdeling van de NewB-Digipass. Met dat toestelletje wil de nieuwe bank garanderen dat ook mensen zonder smartphone zich online kunnen aanmelden bij de bank.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20