Ex-topman rijkenbank wordt CEO van NewB

De ethische bank in wording NewB draagt een verrassende naam voor als nieuwe topman voor haar lancering: Thierry Smets, de jarenlange CEO van Puilaetco, een bank voor grote vermogens.

Thierry Smets, foto LinkedIn

NewB is een coöperatieve bank die opgericht is door ngo’s, vakbonden en middenveldorganisaties. Huidig CEO Tom Olinger gaf in maart te kennen zijn opdracht te willen doorgeven. De ethische bank is uiteindelijk uitgekomen bij een ‘klassieke’ bankier: Thierry Smets, die meer dan 30 jaar ervaring heeft in de sector en tussen 2012 en 2018 de CEO was van Puilaetco Dewaay. Dat is helemaal geen bank voor de kleine man zoals NewB dat wil zijn, maar het diametraal omgekeerde: een ‘private bank’ voor grote Belgische vermogens. De algemene vergadering van 21 november moet Smets’ benoeming goedkeuren.

‘Ik ben na mijn vertrek bij Puilaetco gaan nadenken over welke richting ik uit wilde met mijn carrière en hoe ik mijn werk en mijn waarden meer op elkaar zou kunnen afstemmen’, zegt Smets in zijn kandidaatsstelling, die op de website van NewB gepubliceerd is.

Hij richtte StarTalers op, een fintechbedrijf dat vrouwen helpt financieel autonomer te worden, en werd bestuurder bij de Kliniek Sint-Jan in Brussel. ‘Ik ben ervan overtuigd dat ik hier een omgeving, doelstellingen en een opdracht zal vinden die alles overeenstemmen met mijn waarden’, zegt hij over NewB.

Eerste rekeningen

NewB, een project dat ontstond in 2011, verwierf begin dit jaar de zo begeerde banklicentie, maar de daadwerkelijke lancering werd uitgesteld. De nieuwe bank zou nu kort na de algemene vergadering eindelijk van start gaan. De eerste coöperanten openen dan een NewB-bankrekening.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20