5 zaken die u niet wist over uw vingers

1. Vingers en de menselijke evolutie

Hoe langer de ringvinger van een mannelijk financieel expert in verhouding tot zijn wijsvinger is, hoe groter de kans wordt dat die persoon succesvol is. Dat kwam een aantal jaar geleden in het nieuws, na onderzoek van de universiteit van Cambridge bij markthandelaars van een Londense bank. Maar er is meer. John Manning is professor aan de Universiteit van Swansea en hij schreef het boek ‘The Finger Ratio‘. Daaruit blijkt dat de lengte van je vingers en hun onderlinge verhouding veel meer over je vertellen dan je denkt:

Typisch aan het menselijk ras is dat de wijsvinger lang is in verhouding tot de ringvinger. Dat komt omdat we tijdens ons verblijf in de baarmoeder lage hoeveelheden testosteron absorberen in vergelijking met een hogere hoeveelheid oestrogeen. Deze verschillen zijn echter in verhouding tot ons complex sociaal bestaan, waarin een grote dosis empathie en gevoeligheid ten opzichte van anderen wordt verwacht. Bij de soorten die het meest op ons lijken, de chimpansee en de gorilla, ligt dat anders. Zij hebben lange ringvingers en een korte wijsvinger.

2. Ringvingers en sport

beach ball sport women girls hand shake
(AP Photo/Ronald Zak)

Goede sportprestaties en ook – zoals hierboven beschreven – uitmuntendheid op financieel domein worden gelinkt aan de hoeveelheid mannelijke hormonen die mensen absorberen terwijl ze voor hun geboorte in de baarmoeder verblijven. Hoe hoger de blootstelling aan testosteron en ander mannelijk hormoon, hoe lager de ‘2D:4D’-ratio of de verhouding tussen wijs- en ringvinger. Deze ratio werd tot nog toe ook gebruikt om prestaties in competitiesporten te voorspellen. Uit onderzoek van de universiteit van Cambridge blijkt dat financiële handelaars met de laagste ‘2D:4D’-ratios gemiddeld 11 keer meer verdienen dan handelaars met de hoogste ratios.

3. Wijsvingers en sociaal gedrag

( Photo: Marijan Murat/dpa)

Lange wijsvingers worden gerelateerd aan opmerkelijk sociaal gedrag en een sterk ontwikkelde empathie voor de gevoelens van anderen en jezelf. Deze relaties kunnen best worden waargenomen onder kinderen, waar korte wijsvingers juist op een gebrek aan empathisch vermogen kunnen verwijzen. Andere studies geven aan dat zulke kinderen ook een grotere kans lopen op andere stoornissen tijdens hun ontwikkeling.

4. Vingers en ziekte

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat onze vingerratios een betrouwbare voorspeller zijn van onze ontvankelijkheid voor ziektes. Toch is hier enige voorzichtigheid geboden omdat de studies in theorie interessant blijken, maar ze in praktijk niet van betekenis zijn als het er op aan komt mensen die reëel gevaar lopen te  identificeren. Sommige studies linken lange ringvingers aan het Polycysteus-ovariumsyndroom of PCOS, osteo-atrhritis en verschillende mannelijke ontwikkelingsstoornissen. Lange wijsvingers kunnen dan weer gerelateerd worden aan baarmoederhalskanker, borstkanker en schizofrenie.

5. Vingers en sex

Mannen met lange ringvingers beschouwen zichzelf als aantrekkelijk. Uit studies blijkt dat vrouwen het daar in de regel wel mee eens zijn. Opmerkelijk genoeg vinden ook vrouwen die lange ringvingers hebben zichzelf aantrekkelijk. Wat mannen daarvan vinden is echter nog niet bestudeerd. Toch blijven deze conclusies vrij kwetsbaar omdat grote aantallen van de bevolking moeten worden bestudeerd vooraleer men van een trend kan spreken. Mannen met lange ringvingers hebben normaal gezien grotere gezinnen. Vrouwen met een groter gezin beschikken eerder over een lange wijsvinger. Deze kenmerken werden zelfs duidelijk waargenomen in maatschappijen met sterk ontwikkelde  vormen van geboortebeperking.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20