5 zaken die u moet weten over de Chinese munt renminbi

Volgens Yves Mersch, die zetelt in de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank, is het goed mogelijk dat de Chinese renminbi ooit de Amerikaanse dollar vervangt als ’s werelds meest populaire reservemunt.

Wat weet u over de Chinese munt?

1. Wat is het verschil tussen de renminbi en de yuan?

De renminbi (RMB) is de officiële naam van de munt van de Volksrepubliek China. Eén eenheid van die munt heet een yuan (CNY) – min of meer zoals het Britse pond de eenheid van het pound sterling is. Eén yuan bestaat uit tien jiao en één jiao uit tien fen.

2. Hoe wordt de prijs bepaald?

De renminbi is geen zwevende munt zoals de dollar of euro. Hij werd in 1948 geïntroduceerd tegen een vaste wisselkoers van 2,46 yuan per dollar. Sinds 2006 laat de overheid echter beperkte fluctuaties toe rond de officiële koers (nu 6,21 yuan per dollar).

De Chinese overheid verdubbelde de toegestane fluctuatie recentelijk van één tot twee procent rond de (dagelijks bepaalde) officiële koers. Dit is een belangrijke stap in de richting van internationalisering en een echte zwevende wisselkoers. Vooraleer de renminbi een echte globale reservemunt kan worden, zal men de controle over de wisselkoers echter helemaal uit handen moeten geven.

3. Wat is het verschil tussen de onshore en offshore yuan?

China wou een internationale renminbi voor overzeese handels- en financiële transacties, maar dan zonder kapitaalstromen te riskeren. Daarom introduceerde men de offshore yuan (CNH) in Hong Kong en andere markten. Deze yuan wordt vrij verhandeld op de open markt, wat lucratieve arbitrage mogelijk maakt, welke de overheid probeert aan te pakken door enkel gekwalificeerde buitenlandse beleggers en goedgekeurde bedrijven toe te laten op de markt voor onshore yuan (en met quota’s).

4. Wie of wat reguleert de onshore en offshore renminbi markt?

De CNY wordt gereguleerd door de Chinese overheid en de SAFE (State Administration of Foreign Exchange). De SAFE reguleert Forex-activiteiten en –transacties en stelt samen met de centrale bank (de Bank of China of BOC) het wisselkoersbeleid op. De Hong Kong Monetary Authority reguleert de CNH-markt, maar mag er niet in interveniëren.

5. Kan de renminbi de dominantie van de dollar bedreigen?

Volgens SWIFT wint de renminbi aan belang in de internationale handel en nam dit jaar de zevende plaats in op de ranglijst van meest gebruikte munten (vóór de Zwitsers franc). De Chinese overheid zal echter nog grote hervormingen, internationaliseringen en liberaliseringen moeten doorvoeren vooraleer de renminbi echt een bedreiging vormt voor het rijk van de dollar.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.