5 redenen waarom het aandeel Tesla onder druk staat

5 redenen waarom het aandeel Tesla onder druk staat
Onder meer de persoonlijkheid van Elon Musk weegt op het aandeel van Tesla. – Getty Images

Het aandeel Tesla dook in een jaar tijd van 400 dollar naar circa 108 dollar, of een duikeling met 73 procent. Wat is er toch met de vroegere beurslieveling aan de hand?

1. Torenhoge verwachtingen niet ingelost

Tesla spiegelt de markt voor met minstens 50 procent per jaar te zullen groeien. Dus wanneer de verkoop “maar” met 40 procent toeneemt – zoals in 2022 – reageren beleggers negatief, zelfs al betekent zo’n ritme dat het bedrijf om de twee jaar zowat verdubbelt.

De hoge groeiverwachtingen zitten al jaren verrekend in de beurswaardering, die een veelvoud is van de marktwaarde van andere autobouwers. Een illustratie: zelfs na de pandoering van gisteren (min 12 procent) is de beurswaarde van Tesla (339 miljard dollar) nog steeds zeven keer groter dan die van Ford (47 miljard dollar), dat nochtans naar schatting drie keer meer auto’s bouwt.

2. Imago van innovatief superbedrijf taant

Dat Tesla zoveel hoger ingeschat wordt, heeft ook te maken met de these van CEO Elon Musk dat het bedrijf veel meer is dan een autobouwer, maar ook een technologie- en energiespeler is.

Dit verklaart de uitzonderlijk hoge koers-winstverhoudingen: Tesla noteerde een jaar geleden aan 200 keer zijn winst, een half jaar geleden aan circa 80 keer de winst en vandaag nog rond 33 keer. Dat zijn koers-winstratio’s die met snelgroeiende techbedrijven geassocieerd worden. Traditionele autobouwers noteren maar aan 4 tot 10 keer hun winst.

Maar als meer beleggers vinden dat op Tesla minder straffe waarderingsmodellen van toepassing zijn, gaat hun inschatting van het bedrijf spectaculair de dieperik in.

3. De grillen van CEO Elon Musk

Terwijl vroeger het leiderschap van de visionaire Elon Musk wellicht een premie opleverde voor de beurskoers, zijn analisten daar vandaag veel minder van overtuigd. Musk lijkt zich vooral bezig te houden met Twitter, een van zijn andere bedrijven. Sommige Tesla-watchers spreken intussen al van een “negatief reputatie-effect”.

Aangezien Musk zelf een erg actieve twitteraar is (waarschijnlijk ook om de trafiek op Twitter te stimuleren), is het voor beleggers makkelijk te volgen waar zijn aandacht naartoe gaat. Terwijl de topman zich soms in uiteenlopende debatten over politieke correctheid of het coronabeleid verliest, willen de aandeelhouders liever zien dat de focus van de Tesla-CEO op het bedrijf ligt.

4. Minder almachtig op Amerikaanse thuismarkt

Sommige analisten vrezen dat de tweetende Musk met zijn eerder pro-Republikeinse standpunten in de VS de Democratisch gezinden gaat vervreemden van het merk Tesla, en dan vooral in de commercieel belangrijke staat Californië.

Maar nog los daarvan pakken ook steeds meer Amerikaanse autobouwers, zoals General Motors en Ford, met ambitieuze elektrische plannen uit, waardoor volgens Tesla-watchers als CNBC-beursgoeroe Jim Cramer het Amerikaanse marktaandeel van Tesla (circa 65 procent op de markt van elektrische wagens) de komende jaren alleen maar kan dalen.

5. Zware concurrentie op Chinese markt

Volgens andere analisten wordt niet zozeer de Amerikaanse of de Europese, maar vooral de Chinese automarkt bepalend voor Tesla’s toekomst op langere termijn. Daar is de concurrentie nu al moordend, met verscheidene Chinese EV-merken zoals BYD. En nog mogelijke donderwolken: wat als er een handelsoorlog met de VS uitbreekt, of in China de coronabesmettingen uit de hand lopen?

Tesla’s marktaandeel wordt in China op minder dan 10 procent van alle verkochte elektrische wagens ingeschat. De voorbije maanden heeft de autoconstructeur er meermaals zijn lokale prijzen moeten verlagen om de scherpere concurrentie tegen te gaan. De tijdelijke sluiting van de Tesla-fabriek in Shanghai kwam aan als een schok.

“Er zijn overduidelijk scheuren te zien in de vraag naar Tesla-auto’s. Het bedrijf zal zich moeten aanpassen en de prijzen verder moeten verlagen, vooral in China, dat de sleutel blijft tot het groeiverhaal”, zo reageerden de analisten van Wedbush.

(mah)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.