5 mythes over Apple

Apple is al enkele jaren een van de meest succesvolle technologiebedrijven ter wereld, maar er bestaan ook wat misvattingen over het bedrijf. Hier zijn vijf mythes die als waar worden beschouwd, maar niet kloppen.

Mythe 1: Apple is het meest waardevolle bedrijf in de geschiedenis

Apple is sinds deze zomer meer dan één biljoen dollar waard. In de media werd Apple meteen tot het meest waardevolle bedrijf in de geschiedenis gebombardeerd. Toch is Apple niet het eerste bedrijf dat de kaap van een biljoen dollar wist te overschrijden. Ten eerste gaat het over de Amerikaanse aandelenmarkt, want elf jaar geleden wist PetroChina al een waarde van 1,2 biljoen dollar te bereiken op de Chinese markt. En het Arabische oliebedrijf is nu zelfs 1,5 biljoen dollar waard.

We moeten ook de waarde van een biljoen dollar relativeren door rekening te houden met de inflatie. Aangepast aan de moderne tijd zou de Vereenigde Oostindische Companie zelfs zo’n 8 biljoen dollar waard geweest zijn. Apple is dus zeker een van de meest waardevolle bedrijven van dit moment, maar om echt nummer één te worden is er nog een lange weg te gaan.

Mythe 2: Apple gebruikt geen persoonlijke informatie van z’n gebruikers

De CEO van Apple, Tim Cook, zegt graag dat Apple anders is dan bedrijven zoals Google en Facebook. Aangezien Apple hardware verkoopt, worden klanten niet lastig gevallen met advertenties die gebaseerd zijn op informatie die over hen is verzameld. “We zouden veel geld kunnen verdienen als we onze klanten zouden monetariseren”, zei Cook in een interview. “Als onze klant ons product was. We hebben ervoor gekozen om dit niet te doen.”

Dat is zeker voor een stuk waar, want Apple zal z’n klanten niet overstelpen met advertenties over zijn producten. Apple maakt het zelfs voor andere producenten moeilijker om reclame te maken, want de browser Safari was de eerste om cookies van derde partijen te blokkeren. Maar volgens Goldman Sachs zal Google aan Apple volgend jaar 2 miljard dollar betalen om de standaard zoekmachine te blijven op de iPhone, iPad en Mac.

En waarom zou Google dat doen? De enige reden waarom het bedrijf zo’n bedrag wil betalen, is de winst die het maakt door het targetten van Apple-fans met advertenties. En zo verdient ook Apple dus onrechtstreeks veel geld met het opvolgen van de zoekopdrachten van z’n gebruikers. Ze doen het niet zelf, maar verkopen het recht aan een derde partij.


© Getty

Mythe 3: Apple bouwt zijn producten zodanig dat ze snel verouderd zijn

Apple wordt al sinds de release van de eerste iPhone in 2007 beschuldigd van het beïnvloeden van de bruikbaarheid en levensduur van toestellen, zodat we sneller geneigd zijn het nieuwste model te kopen. Vorig jaar bekende Apple dat het via iOS ervoor gezorgd had dat oudere toestellen plots veel trager werkten. Meteen dachten critici dat ze het bewijs voor hun theorie eindelijk gevonden hadden en Apple nu door de mand zou vallen.

Alleen had Apple wel een verklaring die begrijpelijk was. Het zou de iPhones vertraagd hebben, omdat de verouderde batterijen de toestellen vaker deden uitvallen. Zonder de ingreep zouden de eigenaars van die oudere iPhones dus eerder geneigd geweest zijn om sneller een nieuw model te kopen, terwijl ze hun toestel nu langer kunnen gebruiken. Apple reageerde ook op de kritiek door klanten korting te bieden bij het vervangen van hun batterij. Ze bouwden ook een optie in iOS om zelf te kiezen of het toestel vertraagd mag worden.

Volgens analist Horace Dediu van Asymco zouden mensen hun Apple-toestellen ook relatief lang gebruiken als je nagaat hoe snel technologie evolueert: gemiddeld vier jaar en drie maanden. Apple probeert klanten ook te verzekeren dat hun producten waardevol zijn. Zo zou iOS 12 aangepast zijn om het maximum uit oudere hardware te halen.

Mythe 4: Na Steve Jobs is Apple op veilig beginnen spelen

Is Apple z’n ‘mojo’ kwijtgeraakt sinds Tim Cook de leiding heeft? Het bedrijf krijgt wel eens de kritiek dat het vroeger regelmatig de hele elektronicawereld op zijn kop zette. Dat lijkt na het overlijden van Steve Jobs niet meer het geval. Toch is ook dit niet helemaal waar. Ten eerste wordt wel eens vergeten dat ook Steve Jobs niet ieder jaar met een vernieuwd product kwam. Zo zaten bijna zes jaren tussen de iPod en de iPhone. Cook is intussen zelf nog maar zo’n zes jaar CEO van het bedrijf.

Ten tweede kreeg Jobs net vaak kritiek dat hij saaie verbeteringen maakte. Vooral in 2006, een jaar voor de revolutionaire iPhone, kreeg hij na een presentatie veel kritiek. In werkelijkheid hadden de vernieuwingen van Steve Jobs evenveel te maken met evolutie als revolutie. Pas in de jaren na de release van de iPhone ontstond de App Store en kreeg de camera van het toestel features zoals de autofocus en de mogelijkheid om te filmen. De Apple Watch volgt vandaag een gelijkaardige strategie, en verbetert stelselmatig jaar na jaar.


© Getty

Mythe 5: Macs zijn niet vatbaar voor virussen en andere malware

In 2006 maakte Apple op televisie reclame voor de Mac met een spotje waarin komiek John Hodgman zonder stoppen niesde tot hij omver viel. Daarmee wou Apple uitbeelden dat er 114.000 computervirussen bestonden. Een andere acteur, Justin Long, was een verpersoonlijking van de Mac en had helemaal geen last van niesbuien. Het leek dus alsof de Mac niet vatbaar was voor al die virussen.

Het klopt zeker dat Macs minder vaak door malware worden getroffen dan hun tegenhangers met Windows. Maar dat heeft ook te maken met het feit dat Apple slechts zeven procent van de computers wereldwijd verscheept. Macs zijn dus veel minder interessant voor mensen met kwade bedoelingen. Toch zou het aantal virussen bij Macs in 2016 en 2017 met 270 procent gestegen zijn.

Bovendien zijn er vandaag grotere bedreigingen dan virussen. Via sociale media worden surfers om de tuin geleid, waardoor ze gegevens van hun kredietkaart of hun paswoorden doorgeven. Daar biedt een toestel van Apple geen bescherming voor. En soms heb je zelfs geen computer nodig om het slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Vorig jaar lekte persoonlijke informatie van bijna 150 miljoen Amerikaanse klanten. We lopen tegenwoordig allemaal gevaar, en dan maakt het niet uit of je Mac of Windows gebruikt.

Meer