40 procent van alle elektriciteit in het VK kwam op 18 december van windparken

Windparken in Groot-Brittannië hebben voor een record gezorgd door op een dag maar liefst 40 procent van de elektriciteit in het land op te wekken, schrijft The Guardian. “Een vroeg kerstcadeau dat we allemaal mogen vieren.”

Het record werd vrijdag 18 december verbroken. Die dag was het erg winderig op het Britse eiland en hierdoor was het aandeel windenergie die dag hoger dan ooit. Maar liefst 40 procent van de elektriciteit die die dag werd gebruikt, was afkomstig van windmolens. Kolen- en gascentrales zorgden voor minder dan 20 procent van de opgewekte elektriciteit die vrijdag. Het is bijzonder dat wind zo’n groot aandeel heeft in de energievoorziening op een winterdag.

De mijlpaal komt in het ‘groenste jaar ooit’ voor Groot-Brittannië als het gaat om de verduurzaming van de elektrische energievoorziening en door een scherpe daling van uitstoot dankzij de coronacrisis. Melanie Onn van de branchevereniging voor windenergie (Renewable UK) noemt het record een “vroeg kerstcadeau” voor alle Britten. Experts verwachten de komende jaren meer van dit soort records te zien, aangezien windenergie een van de stokpaardjes is van het energiebeleid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20