4 voorwaarden waaraan een goed excuus moet voldoen

Een Britse schrijver kreeg een tijd geleden een e-mail in zijn inbox met de vraag of hij een Argentijnse journaliste te woord wilden staan voor een kort telefonisch interview.  ‘Natuurlijk,’ antwoordde de man, ‘bel me om drie uur’. Drie uur kwam en ging, maar van de Argentijnse geen woord, iets wat de schrijver niet al te zeer verbaasde gezien een gebrek aan stiptheid en beleefdheid de hedendaagse zakenwereld beheersen.

Maar tien uur later kwam een nieuwe e-mail: ‘Excuses. Ik kreeg net een baby! Weken te vroeg, maar prachtig en in goede gezondheid. Ik hoop u alsnog te mogen interviewen wanneer ik terug op kantoor ben. Met beleefde groeten, Juana’.

Dit moet zowat het beste excuus ooit zijn voor het niet terugbellen van iemand, schrijft Lucy Kellaway in de Financial Times. Want steeds meer mensen komen afspraken niet na of verschijnen niet op het werk en gebruiken zwakke excuses om zich te rechtvaardigen, een fenomeen dat de Zwakke Excuses Tendens (ZET) mag worden genoemd.

Mensen die aan deze tendens lijden zijn geen leugenaars, maar ze hebben gewoon geen benul van wat het is om betrouwbaar te zijn. ZET komt voor bij mensen van alle leeftijden, maar vooral jongeren blinken er in uit en dat is triest wanneer men weet dat een op de vijf Europese jongeren er niet in slaagt werk te vinden. Werkgevers blinken dan weer uit in het accepteren van dit soort slechte excuses en zijn dus mee veranwtoordelijk voor de ZET-epidemie. Voorbeelden van de ZET zijn er in overvloed:

  • – Mijn babysit heeft haar arm gebroken (niet opgedaagd)
  • – De taxichauffeur accepteerde geen kredietkaarten, dus moest ik eerst nog naar een bankautomaat lopen (20 minuten te laat)
  • – Ik had gisteren een zware avond en kan wel een kop koffie gebruiken (30 minuten te laat)
  • – Mijn zus vertrekt voor een jaar naar het buitenland (niet opgedaagd)
  • – Ik moest bloed laten trekken (niet opgedaagd)

Een goed excuus voldoet volgens Kellaway aan 4 voorwaarden:

1. Het moet overkomen als een serieuze gebeurtenis
2. Het moet onvoorspelbaar zijn
3. Het kan niet worden gecombineerd met werk
4. Het moet geloofwaardig overkomen.

Voedselvergiftiging bijvoorbeeld is al zo veel malen gebruikt, dat het niet langer geloofwaardig overkomt. Juana’s excuus daarentegen voldoet aan alle vier de voorwaarden met de baby als levend bewijs. En het leven schenken heeft nog een voordeel dat alle andere geloofwaardige excuses (zware ziekte, aswolken, begrafenissen,.. ) niet hebben: het is een mirakel…

(Foto: Attribution by Stephen Brace)

Meer