3M naar hoorzitting na onthulling van nieuwe vervuiling

Het chemiebedrijf 3M wordt dinsdag verwacht op een hoorzitting. De Vlaamse Omgevingsinspectie vraagt dat 3M duidelijkheid schept over welke schadelijke stoffen het in zijn productieproces gebruikt.

De voorbije maanden werd het ene na het andere PFOS-schandaal rond de Zwijndrechtse 3M-farbiek onthuld. Het bedrijf produceerde jarenlang de schadelijke stof die in de Zwijndrechtse bodem werd aangetroffen. Vorige week bleek dat 3M de giftige stof FBSA in de schelde zou lozen.

De Vlaamse Omgevingsinspectie deed vorige week al extra controles naar illegale lozingen in de Schelde nadat VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws daarover bericht hadden.

Donderdag deed de Inspectie staalnames in het Scheldewater. Vrijdag volgde een bezoek aan de 3M-site in aanwezigheid van Seveso-inspecteurs, die instaan voor de inspectie van bedrijven waar schadelijke stoffen worden geproduceerd. De eerste resultaten zouden volgende week worden verwacht.

Zuhal Demir

Dinsdag moet het Amerikaanse chemiebedrijf zich in een hoorzitting bij de Omgevingsinspectie verantwoorden voor de illegale lozing en de vroegere bodemvervuiling.

Na de hoorzitting zal de Omgevingsinspectie samen met Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bekijken of er dan extra maatregelen moetaen worden genomen voor de omgeving en of er eventueel juridische stappen zullen worden ondernomen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20