3 essentiële tips voor de introverte ondernemer

Een introvert karakter is een eigenschap die mensen niet snel associëren met ondernemers. Moet je als ondernemer niet juist jezelf enthousiast durven verkopen en goed kunnen netwerken? Toch beschikken introverte mensen over een aantal kwaliteiten die van hen hele goede ondernemers kunnen maken. Daarvoor moeten ze bij de manier waarop ze leiding geven wel rekening houden met hun karakter.

1. Wees een aandachtige leider

Extraverte mensen hebben in hun carrière het voordeel dat ze graag in de belangstelling staan, waardoor hun werk en zin voor initiatief door hun leidinggevenden snel opgemerkt worden. Aan de mensenkennis van een introvert persoon kunnen ze echter nooit tippen.

De stille en afwachtende houding van introverten mag immers niet gezien worden als een teken dat de betrokkene in zichzelf gekeerd is. Ze luisteren meer dan ze praten omdat ze druk zijn met het observeren van anderen. Die constante observaties helpen hen om anderen goed te begrijpen. Hierdoor kan de introverte ondernemer goed inspelen op het karakter en de motivaties van zijn werknemers, klanten en zakelijke contacten. Dat leidt tot sterke banden en een loyaliteit die de basis kan vormen voor zakelijk succes.

2. Zoek een compatibele extraverte partner

Indien een introverte ondernemer een extravert partner kan vinden met wie een goede verstandhouding werd ontwikkeld, is een samenwerking zeker het overwegen waard. Met bepaalde aspecten van het zakenleven zal een introvert het immers altijd wel een beetje moeilijk blijven hebben.

Neem nu contractonderhandelingen. Extraverte persoonlijkheden durven in onderhandelingen gemakkelijker de grenzen van het mogelijke op te zoeken, terwijl introverte mensen vaak te snel een voorstel van de tegenpartij aanvaarden. Wanneer een extraverte werknemer, assistent of partner kan worden ingezet voor dit soort onderhandelingen, kunnen belangrijke winsten worden geboekt.

Het is ook nuttig iemand aan de top van het bedrijf te hebben die goed is in het leggen van nieuwe contacten. Uit een uitgebreid netwerk kunnen veel opportuniteiten komen, maar een introverte leider houdt in de regel niet bijzonder veel van sociale evenementen en netwerken. Wat ons meteen leidt tot tip nummer drie.

3. Hou sociale evenementen kleinschalig en persoonlijk

Ook al heb je dan misschien een goede partner of werknemer gevonden die deze taak deels van je kan overnemen, als bedrijfsleider ontsnap je nooit helemaal aan bedrijfsfeestjes, recepties en personeelsdrinks.

Als leider heeft men wel het voordeel dat je deze events min of meer zelf kan sturen en plannen. Zo kan je bijvoorbeeld zorgen dat er op een etentje niet één grote tafel is maar verschillende kleinere.

In één-op-één gesprekken of in kleine groepen ben je als introvert persoon waarschijnlijk veel beter dan wanneer er voor een grote groep moet worden gesproken.Ook voor een drink met het personeel doe je er goed aan zelf de setting te bepalen. Eerder dan een overvolle bar waar men zich al snel weggedrumd zal voelen, kan men bijvoorbeeld ook het personeel per twee of drie uitnodigen om samen iets te gaan eten.

Zorg dan uiteraard wel dat je iedereen aan de beurt laat komen.Iemand met een introverte persoonlijkheid heeft dus minstens evenveel kwaliteiten om te slagen als ondernemer als een extravert iemand. Speel deze kwaliteiten ten volle uit en delegeer indien mogelijk de zaken waarin je zelf niet zo heel sterk bent.

Je karakter proberen te veranderen is zinloos, een stijl van leiderschap kiezen die aansluit op je karakter is echter wel altijd een goed idee.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20