Het Amerikaanse technologieconcern Apple rapporteerde donderdag de beste kwartaalresultaten uit de geschiedenis. Ook webwinkel Amazon mocht in het laatste kwartaal van 2017 voor het eerst een winst van meer dan 1 miljard dollar noteren. Google’s moederholding Alphabet liet op zijn beurt voor de 32ste opeenvolgende keer een inkomstenstijging van 20% of meer opmeten.
Drie van ‘s werelds grootste techbedrijven rapporteerden de voorbije dagen kwartaalresultaten die alle records breken. Dat terwijl hun dominantie over delen van de wereldeconomie enkel toeneemt.
Apple
Apple boekte een omzet van 88,3 miljard dollar in de afgelopen maanden. Dat is een record. In dezelfde periode een jaar eerder stond die omzet op ruim 78 miljard dollar. De winst steeg van 17,9 miljard naar 20 miljard dollar. Ook dat is een record. Het bedrijf profiteerde van hogere prijzen voor zijn iPhone’s, de stijging van de verkopen in zijn App-store, zijn muziekdienst en zijn betaaldiensten.
© EPA
Alphabet, het koepelbedrijf van Google, zag de omzet met 24% stijgen. Het bedrijf laat nu al 32 kwartalen op rij een inkomstenstijging van 20% of meer opmeten. De globale dominantie van het bedrijf kent haar gelijke niet. Google heeft 90% van de markt voor ‘search’ in handen en is ook eigenaar van YouTube, het meest invloedrijke videoplatform ter wereld. Wel werd er een nettoverlies van 3 miljard geleden. Dat heeft te maken met de gewijzigde belastingregels in de VS, waardoor het bedrijf 10 miljard moest inleveren.
© EPA
Amazon
Amazon – dat bekend staat om zijn strategie waarbij groei voorrang krijgt op winst – behaalde voor het eerst in zijn bestaan meer dan 1 miljard dollar winst in een kwartaal. Fors meer zelfs: er werd 1,9 miljard winst geboekt. De totale inkomsten gingen 38% hoger tot 60,5 miljard dollar. Het bedrijf verkocht meer slimme speakers en profiteerde van de overname van supermarktketen Whole Foods Market, dat in de VS en Groot-Brittannië 473 winkels heeft.
Tot daar het goede nieuws
Tot daar het goede nieuws, want de aandelen van alle drie deze bedrijven zijn de voorbije 12 maanden zo hard gestegen dat niemand hun macht nu nog kan onderschatten. Het aandeel Amazon werd in 2017 meer dan 50% duurder en maakte van eigenaar Jeff Bezos de rijkste man ter wereld.
Omdat deze bedrijven zowat overal en in alles een vinger in de pap hebben, komen ze ook steeds meer in het vizier van de Mededingingsautoriteit van de Europese Commissie, onder leiding van Margrethe Vestager. Maar ook de Amerikaanse politiek roept om meer regelgeving.
De drie worden ook bedolven onder negatieve pers. Apple heeft in de VS een rechtszaak aan zijn been. Het bedrijf zou zijn oudere smartphones bewust vertragen om de verkoop van nieuwere modellen aan te moedigen.
Google en YouTube draaien mee in de ‘fake news’-problematiek, terwijl ook Amazons werkwijze steeds meer weerstand oproept. Tenslotte is er de vaak dubieuze manier waarop deze drie bedrijven gebruik maken van de enorme schat aan consumentengegevens waarop ze zitten.